93. zrakoplovnoj bazi uručeno priznanje za doprinos sigurnosti turističke sezone

93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) dobitnik je ovogodišnjeg posebnog priznanja Hrvatske turističke zajednice (HTZ) „Čovjek-ključ uspjeha u turizmu” za izniman doprinos sigurnosti turističke sezone 2017., a nagradu je zapovjedniku 93. zb pukovniku Mariu Pleši uručio ministar turizma Gari Cappelli.

Priznanje je postrojbi uručeno sinoć, u srijedu 25. listopada 2017. na svečanoj dodjeli Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u Malom Lošinju u sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma.

Ministar Cappelli je tom prigodom kazao kako je „ovaj skup prilika da nagradimo one koji su primjer razvoja i kvalitete hrvatskog turizma te poticaj svima nama. Čestitam svima nagrađenima, zahvaljujem vam na ustrajnom i predanom radu te doprinosu u ovoj uspješnoj hrvatskoj turističkoj priči“, poručio je Cappelli.

Pukovnik Pleša istaknuo je kako je ova nagrada priznanje letačkim posadama i svim pripadnicima 93. zb koji su u ljetnim mjesecima uložili maksimalne napore kroz obranu Hrvatske od požara, a svoj su doprinos dale i letačke posade u letovima kojima su sa naših otoka i priobalja vojnim helikopterima zbrinjavani domaći i inozemni pacijenti kojima je bila potrebna hitna medicinska pomoć te su sudjelovale u više akcija potrage i spašavanja za nestalim ili ozlijeđenim osobama.

Tako su u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, od 01. lipnja do 30. rujna zračne su snage baze iz Zemunika bile angažirane u gašenju 307 požara, a kroz mjesec kolovoz nije bilo dana bez djelovanja zračnih snaga u gašenjima požara dok su sveukupno u dva udarna ljetna mjeseca protupožarne sezone (srpanj-kolovoz) zračne snage “mirovale” samo dva dana.

Humanost kako jedna od prepoznatljivosti u radu i djelovanju postrojbe očituje se i kroz hitne medicinske letove te traganja i spašavanja domaćeg stanovništva i stranih gostiju. U ovoj godini helikopterima iz sastava 93. zb do 25. listopada prevezen je ukupno 461 pacijent, a tijekom prevoženja i spašavanja ljudskih života posade 93. zb u ovoj su godini do sada provele oko 420 sati u zraku. Od akcija traganja i spašavanja u ovoj godini do 25. listopada zabilježeno je 15 angažiranja letačkih posada 93. zb.

Organizatori manifestacije Dani hrvatskog turizma su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već desetu godinu za redom, a do sada su na isti način priznanjem „Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku“ nagrađivane i dvije eskadrile 93. zrakoplovne baze, Protupožarna eskadrila (2012.) i Eskadrila transportnih helikoptera (2013.) kojima je također odano priznanje za doprinos sigurnom odvijanju turističke sezone u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...