“Afrički Šime” koji je nakon bijega iz Nigerije u Biogradu radio za Antu Gotovinu, otvorio restoran

Prije tri tjedna u središtu Zagreba na adresi Gundulićeva 13 otvoren je The African Cuisine & Bar, a vode ga dvojica Nigerijaca koji su se 2013. upoznali u hrvatskoj metropoli te zajedno krenuli u svoju poduzetničku priču. Jedan od vlasnika, Prince Wale Soniyiki, bio je sedmi po redu izbjeglica koji je u Hrvatskoj dobio azil te jedan od rijetkih koji se mogu pohvaliti stalnim poslom. Nakon što je pobjegao iz Nigerije u kojoj je tijekom krvavih sukoba izgubio dvojicu braće, Soniyiki je na ruti iz Libije umjesto prema Italiji, krenuo prema Splitu.

Ubrzo je osnovao udrugu koja se bavila problemima afričkih migranata te se zahvaljujući tome pojavio u kratkom dokumentarcu na HRT-u, gdje ga je spazio general Ante Gotovina koji ga je potom nazvao i ponudio mu posao na uzgoju tuna u Biogradu na Moru, piše Net.hr.

Otišao od generala

‘Nazvao me na telefon i pitao bih li htio raditi za njega’, rekao je afrički Šime, kako su ga prozvali mještani. Za Gotovinu je radio kao ribar sve do lani kad je izbila migrantska kriza.

‘Htio sam iskustvom i jezikom pomoći onima koji su stizali u Hrvatsku pa sam dao otkaz’, rekao je te dodao kako sretnici koji dobiju azil trebaju mnogo više sreće da pronađu posao, a ako ga i nađu, uglavnom su slabo plaćeni. Sada ih želi zaposliti u svojem restoranu.

Soniyiki kaže kako su kvalitete visokoobrazovanih izbjeglica također neprepoznate u Hrvatskoj. I sam je studirao poduzetništvo u Nigeriji, no obrazovanje ovdje ne može nastaviti jer bi kao stranac studij trebao plaćati, a za to trenutačno nema novca.

‘Želim završiti fakultet. I hoću, makar u međuvremenu posijedio’, rekao je afrički Šime.

Prošle je godine u Hrvatskoj stalno zaposlenih migranata bilo ukupno 30. Većinom su zaposleni u skladištima, malo je kuhara, nekoliko zlatara, a tu je i jedan poljoprivrednik, zidar i pediker.

Još jedan od sretnijih migranata je Weithi Bongo koji je prošao tečaj u Crvenom križu, zahvaljujući kojem sada radi kao vozač kamiona.

‘Tri mjeseca smo učili i tri mjeseca odrađivali praksu’, rekao je Bongo i pohvalio se kako sad sam plaća stanarinu za stan koji dijeli s cimerom iz Senegala.

Velik problem migranata je smještaj

Smještaj je još jedan od brojnih problema migranata u Zagrebu, stanodavci im jednostavno ne žele iznajmiti stan.

Od početka 2016. godine 3000 izbjeglica tražilo je azil u Hrvatskoj. Zasad ga je dobilo 300 ljudi, većinom iz Afganistana, Sirije, Pakistana, Turske i Iraka.

Prince Wale Soniyiki želi pomoći da ih što više dobije posao pa će ih petero zaposliti u svojem novootvorenom restoranu.

‘Ipak, prvo moraju naučiti kako je moja majka kuhala’, rekao je Soniyiki za Euronews.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...