Akcija mladih: “Krajnje je licemjerno, bezobrazno i nepravedno povisiti vijećničke naknade”

“Prisežem svojom čašću da ću prava i obaveze člana Skupštine Zadarske županije obavljati savjesno i odgovorno RADI gospodarskog i SOCIJALNOG probitka Zadarske županije i Republike Hrvatske”

Tekst je prisege, koju smo kao članovi Županijske skupštine prisegnuli prije nepunih 6 mjeseci. Na prvoj radnoj sjednici “vladajući” su predložili, a na ovoj drugoj pokušavaju nasilu povećati svoje naknade i na taj način oskvrnuti prisegu, koju smo nadam se svi odlučili časno provoditi. Samo onaj koji nema argumenata se uspoređuje sa drugim, pa tako i oni pravdaju svoj prijedlog uspoređujući se sa visinom naknada u drugim Županijama. Županijama koje je davno trebalo ukinuti jer su kao takve poligon za uhljebljivanje partijskih aparatčika. Kako se nama spočitava da samo kudimo a ne predlažemo rješenja, pokušati ćemo u kratkim crtama opisati što to za nas znači biti vijećnik, te koliku bi oni trebali imati naknadu. Ušli smo u politiku jednim dijelom jer smo nezadovoljni sadašnjim stanjem u državi, a jednim dijelom da pokušamo pomoći našem narodu i onom njegovom najosjetljivijem dijelu. Mladima, studentima, umirovljenicima, socijalno ugroženima, obespravljenima…

Vijećnička naknada iznosi 1300 kn mjesečno, a sjednice se moraju održati jednom u tri mjeseca što znači da za jedan dolazak vijećnik uprihodi 3900 kn u razdoblju od tri mjeseca. Mišljenja smo da je to malo previše stoga ćemo Vam predstaviti naš:

-Prijedlog smanjenja vijećničke naknade-

-početni iznos je 500 kn za sve vijećnike. U taj iznos je uračunat prijevoz od najudaljenije točke naše županije.

-dolazak na sjednicu 100 kn.

-sudjelovanje na aktualnom satu 50 kn po pitanju. Imamo pravo na dva pitanja.

-pojedinačno sudjelovanje na točkama 10 kn po točki. Ima prosječno 20 točaka.

Jednostavnim izračunom dolazimo do iznosa od 700-900 kn po vijećniku, pod pretpostavkom da je izvršio sve svoje vijećničke dužnosti. Mjesto predsjednika skupštine se po ničemu ne razlikuje od mjesta vijećnika stoga smatramo da on ne bi trebao imati veću naknadu, ali pošto je takva praksa neka njemu još ekstra 200 kn. Ipak je on “predsjednik”. Odbori su na volonterskoj bazi.

Obrazloženje:

Mišljenja smo da je u situaciji u kojoj nam mladi odlaze u svijet trbuhom za kruhom, u kojoj nam europa preko svojih sluga, koji su kod nas na vlasti uvodi niz novih poreza, u kojoj nam se želi oteti privatno vlasništvo te u trenutku zbrajanja štete nastale Velikom poplavom, krajnje LICEMJERNO, BEZOBRAZNO I NEPRAVEDNO, podizati naknade u društvenoj grani, koja je odgovorna za gore navedene kataklizme. Argumentirano smo obrazložili svoj prijedlog i mislim da bi svakom koji živi prisegu trebao biti vodilja.

Apeliramo da još jednom razmislite o povlačenju ovakvog prijedloga jer je kao takav socijalno neprihvatljiv i nije razvojan. Molimo Vas nemoj te nas tjerati da prekršimo prisegu i zaniječemo Hrvatsku. Jer to sigurno nećemo napraviti!”

Akcija mladih

Ante Rubeša

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...