Andrologic: “Bez adekvatnih prostora i kapitala scena ne može ići naprijed”

Andrej Božić aka Andrologic producent je rodom iz Zadra, a na hrvatskoj sceni se pojavio prije 11 godina kao DJ i promotor. Još 2006. godine je s DJ Monyem pokrenuo “Manifest Group”, za promociju elektronske glazbene scene, organizirajući evente i partyje duž Jadranske obale.

U njegovim setovima većinom se može čuti tech-house, deep house i melodični techno, a doze groovea koje majstorski dodaje, čine plesni podij pulsirajućim prostorom za gubljenje u glazbi. Andrologic vodi i vlastiti label, Andix Records.

Volimo kad se pokaže da su naša predviđanja točna, jer smo Andreja uvrstili na početku godine u 9 producenata od kojih puno očekujemo u 2017., a od tada je izdao suradnju s Petrom Dundovom, izdao za Capital Heaven, nastupao diljem regije, pa čak i na prestižnom Sonus festivalu…No, najbolje će nam Andrej sve sam prepričati…

Ove subote, 14. listopada, slavi 15 godina prisutnosti na sceni, što nam je bio dovoljno dobar razlog da popričamo s njim u ovom ekskluzivnom intervjuu mixmag portala.

Pozdrav Andrej. Ove subote radiš party kao proslavu 15 godina bivanja na sceni. Je li ti se to čini kao dugačak put, ili ti je vrijeme jednostavno proletilo?

Andrej: Pozdrav Tomislav, sada kada pogledam iza sebe ,da…vidim jedan dugi put pun uspona i padova kroz rad. Kao i u svim lijepim stvarima koje radiš sa srcem u životu pa tako i sa glazbom vrijeme prolazi jako brzo te jednostavno ne možes pojmiti da je stvarno toliko vremena prošlo od tvog početka.

Kako si krenuo u DJ vode? Koji je prvi klub u kojem si nastupao?

Andrej: Moja cijela glazbena priča kreće kad sam bio dijete te sam se najčešće družio sa starijim naraštajem u kvartu koji je već onda utjecao sa elektronskom glazbom na moj put sve do današnjeg dana. Već u tom periodu sam provodio dosta vremena igrajući se sa softverima za mixanje i redovno servirao kazete na privatnim tulumima. Nakon nekog vremena, sada prije točno 15 godina, dobio sam u priliku u jednom zadarskom lokalu Kult predstaviti se po prvi put pred publikom i očito da sam se nakon te noći jako zaljubio u taj osjećaj koji je danas još puno jači. Poslije toga sam se jako brzo preselio u tada najbolji zadarski club Forum gdje sam nastavio graditi taj osjećaj.

Pokrenuo si i svoju etiketu Andix Records. Koje godine je to bilo i što je bila motivacija za pokretanje etikete?

Andrej: Da, prije tri i pol godine sam ušao u priču Andix Records etikete s kolegom Andomalixom s kojim i dan danas gradim taj projekt. Sama ideja se stvorila sa mojim ulaskom u producentske vode te nas potakla da sa svim potrebnim stvarima, idejama i iskustvom krenemo u tu priču. Može se reći da etiketa trenutno stoji na dobrim nogama te da se mogu očekivati nova izdanja uskoro.

Koju bi svoju produkciju istaknuo kao najznačajniju?

Andrej: Od svojih 20-tak singlova i remixeva do sada definitivno je najznajčanija suradnja s Petrom Dundovom na singlu ‘Another World’ koji je izašao za londonsku etiketu Mistique Music te me jos jače pokrenuo i motivirao u ovome sto radim. Tu bih još spomenuo nedavno izdanje ‘City Lights’ za Rusku etiketu Majestic Family koje također ide dosta dobro.

Ove godine si više nego obično nastupao po regiji. Gdje si sve bio i kakvo ti je to iskustvo bilo?

Andrej: Rekao bih da je ova godina od samog početka jedna velika prekretnica na bolje za mene te se to također reflektiralo na moja domaća i regionalna gostovanja. Uz gostovanja po našim klubovima; Crkva (Rijeka),Boogaloo (Zagreb),Depo (Zagreb),Zenta (Split) tu su i regionalni festivali Summer3P u Subotici kojeg bi svrstao u top 3 gostovanja zahvaljujući visokom nivou organizacije i same vibre. Poslije toga nam je došao novopečeni Labyrinth Festival u Omišu kojeg bih svrstao na drugo mjesto zbog same lokacije i ambijenta, te naravno osjećaja koji mi je ostao nakon. Najbolji osjećaj i veliko priznanje mi je priuštio Sonus Festival na kojem sam gostovao po prvi put i doživio jedno prekrasno iskustvo za cijeli život.

Kako bi opisao svoj tipičan set?

Andrej: Moji setovi se mogu opisati kao jedno putovanje puno energije i harmonije koja te može odvesti na bilo koje mjesto koje je za tebe lijepo. Set pun dubokih i onako lagano mračnih tonova isprepleten s grooveom i lijepim melodijama.

Tvoja baza je u Zadru, kakva je scena elektroničke glazbe bila u Zadru i okolici prije 15 godina, a kakva je danas?

Andrej: Može se reći da je zadarska elektronička scena u zadnjih 15-ak godina doživjela puno uspona i padova kao i scena u cijeloj državi. Scena je u samom početku bila nešto bolja jer je bilo puno više klubova i raznolikosti nego danas te je puno više ljudi pohodilo evente i pratilo cijelu priču. Mislim da je trenutno stanje scene jedna stagnacija i preživljavanje u lošim uvjetima bez adekvatnih prostora i samog kapitala bez kojega cijela priča ne može ići naprijed. Nadam se da će se ta situacija u budućnosti promjeniti te da će nam se ponovno vratiti taj osmjeh na lice koji smo nekada imali.

Puštaš li izdanja regionalnih producenata, i ako da, čija? Što bi izdvojio?

Andrej: Od regionalnih producenata bih izdvojio nezaobilazne trake Petra Dundova koje možete naći skoro u svakom mojem setu te odlične deep uratke mladog umjetnika Chrono iz Srbije.

Što možemo očekivati od tebe u 2018.?

Andrej: U 2018 godini nas očekuje još više suradnje u producentskim vodama od kojih bih izdvojio suradnju s etiketama 3rd Avenue te londonskom kućom Get Physical. Tu su i već dogovoreni festivali kao što je Sonus festival za iduće ljeto te gostovanja u Europi koja nam tek dolaze.

Poruka za ekipu koja dolazi u Q Bar ovog petka?

Andrej: Ovim putem bih pozvao sve drage ljude koji su sa mnom u ovoj mojoj životnoj priči i putovanju zadnjih 15 godina, da se svi zajedno okupimo te proslavimo ovaj lijepi trenutak. Ovo je svakako prilika da obostrano ostavimo svoje srce na podiju i osjetimo ponovno tu energiju u zraku. Vidimo se ove subote u zadarskom Qbaru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...