Anesteziolog: “Takvo stanje sinkope ne postoji u medicini, možda mu je netko stavio drogu u kokain”

Hrvatsku danima potresa skandalozna oslobađajuća presuda koju je sutkinja šibenskog suda donijela u korist zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića, optuženog za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski supružnici Salpietro.

I dok komentatori na internetu uglas govore kako je riječ o jednoj od najgadljivijih epizoda hrvatskog pravosuđa, velik dio ih se okomio na ključnu stvar iz oslobađajuće presude, famoznu sinkopu, odnosno stanje kratkotrajne nesvjestice.

Upravo je to, naime, oslobodilo Horvatinčića jer je njegova obrana uspjela “dokazati” da je poduzetnik bio u nesvijesti tog trenutka kada se dogodio udar, zbog čega nije bio u stanju reagirati i spriječiti nesreću te pogibiju talijanskog bračnog para.

Redakciji 100posto javio se liječnik, specijalist anesteziologije (podaci poznati redakciji) koji se prije nekoliko godina preselio iz Zagreba i sada radi na jednoj uglednoj klinici u Danskoj. Kaže kako je presuda s takvim objašnjenjem Horvatinčićevog medicinskog stanja naprosto – apsurdna.

“To je kao da kažemo da netko boluje od znojenja”

“Kao anesteziolog, ne razumijem što to znači da je netko u stanju sinkope. Volio bih vidjeti medicinsko obrazloženje. Sinkopa je nesvjestica koja je simptom nekog stanja, neke bolesti. Sinkopa nas ne napada tek tako, iznenada, bez ikakvog razloga. To ne postoji. Sinkopa je, dakle, simptom i ona traje kratko. Ne kao u američkom filmu gdje padnu u nesvijest pa su u nesvijesti još tri sata. Radi se o, doslovno, par sekundi”, objašnjava liječnik za 100posto.

Kaže da ga je posebno iživciralo što je negdje pročitao da Horvatinčić “boluje” od sinkope.

“To je isto kao da za nekoga kažemo da boluje od znojenja jer se oznojio nakon pola sata trčanja. Ako ima napadaje sinkope, onda je to medicinski potrebno detaljnije istražiti. Možda čovjek ima neku srčanu ili moždanu bolest koja uzrokuje da pada u sinkopu, a možda mu je netko stavio drogu u kokain (smijeh). Šalu na stranu, ovako opisana sinkopa ne postoji!”, zaključuje hrvatski liječnik u emigraciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...