Cestitka_Uskrs

Ante Gotovina, heroj Domovinskog rata, danas slavi 62. rođendan

General Gotovina rodio se 12. listopada 1955. godine na otoku Pašmanu. Nakon tragične smrti majke Ane 1959. godine, brigu o djeci preuzela je teta, a otac Milan otišao je raditi u Zagreb. Gotovina je sa svojih 17 godina postao pripadnik Legije stranaca i nakon odsluženih pet godina, dobio je francusko državljanstvo. U Hrvatsku se vratio 1991. godine i pridružio se obrani Republike Hrvatske. Gotovina je jedan od najistaknutijih vojnih zapovjednika u Domovinskom ratu. Sudjelovao je u više operacija tijekom rata i istaknuo se ispunjavanjem brojnih složenih zadaća. Velikim je dijelom zaslužan za uspješno izvršenje operacije Oluja, pišu 24sata.

Tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, 2000. godine razriješio je dužnosti i umirovio Gotovinu zbog navodnog ‘miješanja u politiku’.

U Haagu se 2001. godine podigla optužnica protiv njega te generala Ivana Čermaka i Mladena Markača zbog planiranja etničćkog čišćenja i ratnih zločina. Gotovina se odbio predati i proveo je četiri godine skrivajući se. Uhićen je u prosincu 2005. na Kanarskom otoku Tenerife i prebačen u Haag. Ante Gotovina je u pritvoru proveo sedam godina. Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom sva trojica izjasnili su da se ne osjećaju krivima. Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. Antu Gotovinu proglasio krivim.
Nakon prvostupanjske presude, osuđen je bio na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine, a nakon uložene žalbe na tu presudu, dana 16. studenog 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima. Cijela je Hrvatska sa strepnjom iščekivala tu odluku.

Nakon oslobađajuće presude, zemlja je dočekala svog heroja na dostojanstven način. Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 16. studenog 2012. godine skupilo se oko 100.000 ljudi kako bi dočekali generale Gotovinu i Mladena Markača. Tada je Gotovina svojim riječima oduševio sve: Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno!
Predjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović 2015. godine proglasila ga je članom Vijeća za domovinsku sigurnost.

Snima se film i serija “General” o životnom i ratnom putu Gotovine. Glavni lik koji ga je utjelovio je Goran Višnjić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...