Dižete novac s bankomata drugih banaka? Ova usluga poskupljuje za 125 posto

Trendu povećanja naknada za podizanje novca s bankomata drugih banaka pribjegle su i one hrvatske.
Bankarski svijet u povećanju naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka ublažava “rane” niskih kamatnih stopa i smanjene profitabilnosti, a tom su trendu pribjegle i hrvatske banke. No, naše su banke u posljednjih pet godina prvenstveno snažno povećavale naknade za podizanje gotovine u inozemstvu, dok su naknade za podizanje u RH u nekim bankama i padale.

Gdje se najmanje isplati

Pregled cjenika naknada četiri najveće banke – Zagrebačke, PBZ-a, Raiffeisena i Erstea – od 2012. naovaomo pokazuje kako je naknade za podizanje u Hrvatskoj s kartice tekućeg računa najviše podigla Raiffeisen banka udvostručivši ih, dok se odlazak u inozemstvo bez gotovine najmanje isplati klijentima PBZ-a. U Raiffeisenu tvrde kako su u pet godina dva puta mijenjali naknadu.

Tijekom 2012. iznosila je 1,5 posto od iznosa transakcije, a najmanje 10 kuna, a od sredine 2013. minimalni iznos povećan je na 20 kuna. Ta visina naknade i sada je na snazi. Iz PBZ-a nisu odgovorili na naš upit, a ta banka trenutno za korištenje bankomata drugih banaka u RH klijentima naplaćuje dva posto od transakcije te fiksnih devet kuna. Ako klijent te banke želi podići minimalnih 100 kuna, to će ga stajati 11 kuna naknade, šest posto više nego prije pet godina. No, podizanje 100 eura u inozemstvu platit će čak 125 posto više, odnosno 33,75 kuna. Naime, PBZ je tu naknadu poskupio povećavši varijabilni dio s 0,4 posto na 2,5 posto, a fiksni s 12 na 15 kuna.

Zagrebačka banka naknadu za korištenje u Hrvatskoj snizila je pet posto, ali je podizanje u inozemstvu poskupila gotovo 43 posto. No, naknadu ne naplaćuju ako se novac podiže s bankomata unutar UniCredit grupe. Iz Zabe navode da su naknade za isplatu gotovine promijenjene jednom i to 21. ožujka prošle godine.

“Prije navedenog datuma naknada za podizanje gotovine putem debitnih kartica za građane na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj bila je jedan posto, a najmanje 10 kuna”, poručuju iz Zabe.

Globalni trend

No, razloge poskupljenja naknada jedino je pojasnila Erste banka koja je “domaću” naknadu prilikom podizanja 100 kuna snizila više od 11 posto, ali je “inozemnu” povećala 42,7 posto. U pet godina naknade su mijenjane jednom, kažu iz te banke.

“Prilikom promjene naknada smanjen je njen fiksni dio, a povećan varijabilni. Tako je za manje iznose transakcija (do 200 kuna) pojeftinilo podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka, a za više iznose poskupilo. Razlog izmjena naknada su prvenstveno promjene cijene procesiranja bankomatskih transakcija od strane kartičnih shema za tu vrstu transakcija”, naglašavaju iz Erstea.

No, podizanje ove vrste naknada nije samo hrvatska specifičnost. Prema izvješću Bankratea, američki klijenti banaka ove godine svjedoče 11. uzastopnom godišnjem povećanju naknada za korištenje bankomata izvan mreže matične banke. U proteklih 10 godina banke u SAD-u su na toj vrsti naknadi povećale prihode za 55 posto, a prosječna naknada trenutno iznosi rekordnih 4,5 dolara, odnosno više od 28 kuna, Poslovni.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...