“Do kraja godine u pričuvu će biti pozvano još 3.000 ljudi”

Govoreći o sustavu domovinske sigurnosti ministar obrane Damir Krstičević rekao je u srijedu na Hrvatskom radiju kako je najbitnije da se sustavno počelo baviti sigurnošću. ‘Prva stvar koju smo odradili upravo je bilo da nakon 15 godina donesemo Strategiju nacionalne sigurnosti. Proces njene izrade bio je vrlo inkluzivan, otvoren, sudjelovalo je puno neovisnih stručnjaka, ljudi iz znanstvene zajednice, udruga civilnog društva. Strategija je kvalitetan ishodišni dokument nakon kojega smo pristupili izradi Zakona o domovinskoj sigurnosti’.

Prošli tjedan je bila rasprava u Saboru. Ministar je izrazio uvjerenje da će biti prihvaćena velikom većinom.

Donošenje Zakona o domovinskoj sigurnosti drži vrlo važnim jer se promijenila sigurnosna paradigma, donosi N1.

‘Danas imamo nove ugroze, rizike s kojima se suočava svako moderno društvo pa tako i hrvatsko. Vrlo nam je bitna sinergija, povezivanje svih sposobnosti države i upravo je to poanta tog zakona – uključivanje privatnog sektora, civilnih udruga, udruga građana, braniteljskih udruga pa i samih građana. Upravo iz partnerstva za sigurnost proizlazi sustav domovinske sigurnosti koji smo mi već imali u Domovinskom ratu. I upravo na tom konceptu domovinske sigurnosti mi smo se obranili i u završnim operacijama oslobodili. Sustavom domovinske sigurnosti želimo ugraditi sigurno okruženje, promovirati i štititi nacionalne interese’, kazao je.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je konačno krenula uspostava pričuve.

‘Poznato je da je pričuva odigrala važnu ulogu u Domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari… sve to traži da država bude brza u danom trenutku. Do kraja godine bit će pozvano još 3000 ljudi, a ovaj tjedan je počela obuka u Splitu. Krenula je i obuka ključnih zapovjednika’, rekao je ministar, javlja HRT.

Podsjetimo, oko 18.000 razvrstanih pričuvnika pozvano je na smotriranje kako bi se odabralo oko 9.000 razvrstanih pričuvnika za popunjavanje šest pješačkih pričuvnih pukovnija Oružanih snaga, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH). Pričuvnici koji su zaposleni, a pozvani su zbog izvršenja vojne obveze zadržavaju prava iz radnog odnosa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...