DORH traži istražni zatvor za Todorića i njegove direktore

DORH je izvijestio kako je zatražio istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih. Ročište na kojemu će se o tome odlučivati zakazano je točno za podne, piše Index.hr.

8:59 Zdravko Marić rekao je jutros kako ne vidi razlog da on bude uteg vladi zato što je nekad radio za Todorića.

8:52 Odvjetnik Ante Todorića, Rajko Čogurić, ponovio je za N1 kako će Ante Todorić doći u Hrvatsku.

8:45 “Nakon primitka kaznene prijave Ministarstva financija, Samostalnog sektora za financijske istrage, i kaznene prijave Ministarstva unutarnjih poslova, PN USKOK-a, protiv petnaestero osumnjičenika, u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je ispitano dvanaestero dostupnih hrvatskih državljana (1970., 1954., 1956., 1965., 1977., 1972., 1972., 1956., 1953., 1963., 1958. i 1952.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene isprave iz članka 279. stavak 1. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz članka 248. KZ-a. (18. 10. 2017.)

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka, protiv svih petnaestero osumnjičenika (članak 123. stavak 1. točke 2. Zakona o kaznenom postupku/08).

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nisu dostupni prvoosumnjičeni hrvatski državljanin (1951.), sedmoosumnjičeni hrvatski državljanin (1978.) i desetoosumnjičeni hrvatski državljanin (1984.).

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavit će dopunu ovog priopćenja po donošenju rješenja o provođenju istrage.”, stoji u DORH-ovom priopćenju.

Odluka u podne

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda danas bi trebao odlučiti hoće li osumnjičenima u slučaju Agrokor odrediti istražni zatvor ili će se sa slobode braniti od optužbi za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Ročište na koje bi, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, trebalo biti dovedeno 12-ero ranije uhićenih osumnjičenika zakazano je na zagrebačkom Županijskom sudu za srijedu u podne.

Hoće li se za Todorićima raspisati tjeralica?

Za Todorićima će se vjerojatno raspisati tjeralica.

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, potvrdio je da je policija telefonom razgovarala s njegovim branjenikom te da će se on do kraja tjedna odazvati pozivu na razgovor.

Uz Todorića i sinove koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Sve su tijekom utorka ispitali istražitelji zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Osumnjičeni, po tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa koji trebaju proučiti sa svojim odvjetnicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...