Dukić: “Grad je sakrio ožiljke, ali sjećanja na njegovu obranu ne blijede”

Sinoć je u Kneževoj palači započeo program obilježavanja Dana obrane grada Zadra. Prvi dan posvećen je dokumentarnim i umjetničkim prikazima Zadra s početka listopada 1991. godine. Na početku je prikazan dokumentarni film „Obrana grada Zadra“, autora Nenada Šestića, a nakon toga otvorena je izložba fotografija zadarskih fotografa, naziva „Ranjeni grad“. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je istaknuo kako je upravo Kneževa palača simbol stradanja Zadra ali i simbol zadarskog rasta i upornosti.

 Vrijeme brzo prolazi, evo je već 26 godina prošlo od dana u kojemu je branjen i obranjen Zadar, ali i Hrvatska. Zato sjećanja nas sudionika tog vremena i događaja ne blijedi. I maloprije, dok smo gledali film „Obrana grada Zadra“, i sad dok pogledavamo prema fotografijama ranjenog grada, sve se čini puno bliže. A opet, gledajući naš grad danas, lako je shvatiti posjetitelje koji ne mogu pojmiti koje je ratne strahote na izmaku 20. stoljeća preživio ovaj višetisućljetni starac. Jer njegova je vitalnost danas skrila ožiljke, ali ne i sjećanja. Ta sjećanja trebaju živjeti uvijek, sjećanja na žrtvu naših branitelja, vjeru njih i svih građana Zadra u najtežim vremenima, vremenima smrti i razaranja, kazao je gradonačelnik Dukić dodajući da je izložba postavljne u čast hrvatskih branitelja ali i u zalog naraštajima koji danas u miru i slobodi bezbrižno odrastaju u svom domu.

Program se nastavio tribinom na temu „Kako se vode procesi protiv hrvatskih branitelja u BiH i moguće posljedice tih presuda za hrvatski narod u BiH i RH“. Na tribini su sudjelovali general Zlatan Mijo Jelić i general Željko Šiljeg, a organizator tribine je Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 7. domobranske pukovnije. Večerašnji program obilježavanja zaključen je prikazivanjem dokumentarnog filma „Križ moje braće“, autora Darka Dovranića u Dokumentarnoj produkciji HRT-a.

Fotogalerija je dostupna na mrežnim stranicama Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...