Dva rješenja spora stanara i Centar Projekta: Ili se potpisuje ugovor o služnosti ili Grad mora isplatiti 20% proračuna

Vjerojatno ste čuli za izraz ‘meksički obračun’. Situacija je to u kojoj je više sukobljenih strana, najčešće tri, uhvaćeno u pat poziciju iz koje je teško pronaći izlaz, u kojoj nitko nema jasnu prednost. Sličan odnos nastao je između tvrtke Centar Projekt d.o.o. vlasnika Mladena Ninčevića, stanara zgrade u Ulici Petra Svačića (kućni brojevi 3, 5, 7, 9, 11) i Grada Zadra.

Ugovor potpisan davne 2008. godine sve ovo vrijeme ostao je sporan i u nezavidnoj situaciji našli su se svi uključeni. Tada su Grad Zadar, odnosno gradonačelnik Živko Kolega, i tvrtka Belafuža d.o.o. (čiji je pravni nasljednik tvrtka Centar Projekt d.o.o.) Mladena Ninčevića potpisali kupoprodajni ugovor kojim je Ninčević dobio teren Između City Gallerije i Kerumove zgrade, a iza zgrade u Ulici Petra Svačića za gradnju hotela. U istom ugovoru Ninčević se obvezao (članak 4.) stanarima zgrade ponuditi parking s 20 parkirnih mjesta i pristupni put, o čemu se trebao zaključiti poseban ugovor.

Problemi nastaju kada taj poseban ugovor, takozvani Ugovor o služnosti, Ninčević nikada nije potpisao, unatoč činjenici da ga je na to više puta potaknuo Grad, radi čega već gotovo 10 godina traje spor između spomenute tri strane. Stanari drže da imaju pravo na pristupni put i parking te da ostvaruju pravo mirnog posjeda, Ninčević tvrdi u trenutnom sudskom postupku da ga stanari ometaju u korištenju njegova vlasništva, a Grad Zadar, trenutno zastupan preko gradonačelnika Dukića jednostavno ne djeluje jer su mu opcije limitirane.

Sve je počelo sudskim ročištem

Sudac Marko Baraka, zapisničarka i sudski vještak danas su od 9 sati ujutro bili na ročištu na spornom zemljištu gdje su odvjetnik stanara i odvjetnik tvrtke Centar Projekt d.o.o. pokušali na licu mjesta sudskim organima pokazati na što polažu pravo. Ročištu su prisustvovali novinari, ali i brojni stanari sa zabrinutim izrazom na licu dok su više od sat vremena sudac, odvjetnici, Mladen Ninčević i predstavnici stanara koračali tim iznimno zapuštenim zemljištem koje “trune” već gotovo 10 godina. U obilasku je zatečen i jedan usnuli beskućnik koji naizgled jedini profitira od ovoga spora jer ima barem kakav-takav krov nad glavom u napuštenoj baraci.

Po završetku ročišta odvjetnik stanara održao je kratku konferenciju za medije u kojemu je pokušao objasniti što stanari, mahom branitelji, traže. Kao što ćete pročitati, naizgled ništa ekstravagantno i s punim uvažavanjem Ninčevića i njegovih poslovnih projekata.

Grad bi ovo moglo skupo koštati

Odvjetnik stanara objasnio je da je razlog održavanja medijske konferencije činjenica da je Ninčević podigao tužbu protiv stanara zbog uznemiravanja njegova posjeda. To je prema tvrdnji odvjetnika “pravni nonsense” jer je pravomoćnom presudom na istome sudu utvrđeno da upravo Ninčević ometa miran posjed stanara pokušajima da izvodi radove na zemljištu koje je kupio.

– U kupoprodajnom ugovoru između Grada Zadra i Mladena Ninčevića stoji da se potonji obvezuje Gradu Zadru za potrebe uporabe parkinga za ovu zgradu na čestici 4820/4 osigurati Gradu pravo trajne služnosti po tržišnoj cijeni. Oko toga se trebao sklopiti poseban ugovor u korist stambene zgrade, no Centar Projekt d.o.o. Mladena Ninčevića oglušio se na pozive Grada Zadra. Stanari Ninčevića donekle razumiju budući da bi se onda na zemljištu dozvolio defekt koji bi mogao otjerati potencijalne kupce i investitore za planirani poslovno-turistički objekt. Zašto bi platili nešto što neće biti njihovo? Ipak, smatramo da bi potencijalni kupci trebali znati za sporove stanara i vlasnika zemljišta. Trebali bi znati za to jer u zemljišnim knjigama nije ustanovljena služnost budući da ugovorna obveza Centar Projekta nije ispunjena. Pozivamo ih da prvo kontaktiraju stanare prije ikakvog investiranja, kazao je odvjetnik stanara zgrade u Ulici Petra Svačića.

Postoje jedino dva rješenja ovoga spora, ustvrdio je odvjetnik, no nijedan nije pretjerano primamljiv onome koji bi trebao prerezati gordijski čvor – Gradu Zadru, odnosno gradonačelniku. Štoviše, stanari tvrde kako ih najnoviji gradonačelnik Dukić izbjegava, dok to nije bila praksa prošlih gradskih vlasti. Njihova prosudba je kako Branko Dukić jednostavno nije ‘dorastao’ ovakvim problemima Zadra.

– Problem se ne može riješiti bez Grada, a dva su moguća rješenja. Ili će se napokon sklopiti ugovor o služnosti što je po meni i mojim klijentima najobjektivnije i najpravičnije, ili će Grad Zadar raskinuti ugovor s Mladenom Ninčevićem iz 2008. godine. Naravno, to je najnevjerojatnija solucija jer bi to značilo da bi se grad ponovno upisao kao vlasnik cijele parcele, a Ninčeviću bi trebao vratiti glavnicu sa zateznim kamatama, odnosno preračunato, preko 20% gradskog proračuna, ustvrdio je odvjetnik.

Kalmeta i Ninčević su umalo postigli dogovor

Kako nam je objašnjeno od strane odvjetnika stanara, ali i samih stanara, protekla uprava gradonačelnika Kalmete, odnosno on osobno, umalo je postigao dogovor s Ninčevićem. Grad je naime bio spreman otkupiti sporan dio parcele za parking i prilazni put od Ninčevića, no direktor Centar Projekta uvjetovao je pristanak klauzulom da ako mu takvo što ugrozi projekt da se sve mora vratiti na početno stanje. Na to Kalmeta nije htio pristati, ali mu je jamčio da mu investicija u hotel neće propasti. Lijepa riječ i obećanje Mladenu Ninčeviću ipak nisu bili dovoljni.

– Šaljemo apel gradu da konačno riješi ovaj problem. Stanari žive u neizvjesnosti. Nakon gotovo deset godina vrijeme je da se maknemo iz pat pozicije, zaključio je odvjetnik stanara.

– Mi nismo protiv investicija. Baš naprotiv, mi bismo htjeli da ovo zemljište u samom centru grada, na Relji, živne. Ali, ne možemo odustati od parkirališta i pristupnog puta jer onda ne možemo živjeti kao ljudi. Što ako nekome zatreba hitna pomoć, vatrogasci? Kako će doći do naših starijih sustanara? Ne tražimo ništa iracionalno, samo da se zadovolje naše osnovne potrebe, kazao je tijekom dana Silvio Butić, predstavnik stanara.

Mladen Ninčević i njegov odvjetnik nisu sudjelovali na konferenciji za tisak, niti su bili dostupni za komentare.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...