Evo što će se dogoditi s plaćama i kreditima nakon uvođenja eura

Prošloga je tjedna premijer Plenković, podsjetimo, kazao kako su počele pripreme oko uvođenja eura te da će korist od toga imati građani i institucije. Kazao je kako se otvara javna rasprava o uvođenju eura.

“Vlada će stoga krajem listopada s HNB-om predstaviti strategiju za uvođenje eura”, rekao je Plenković dodavši da će to biti pozitivno za građane koji imaju kredite s valutnom klauzulom.

“Ali prvo treba ispuniti kriterije, sve kriterije iz Maastrichta. Mislim da smo uvelike napredovali. Moja vlada je napravila izvanredan posao na smanjivanju proračunskog deficita, a preostaje nam smanjiti i javni dug. Što se vremenskog okvira tiče, 2022./2023., bio bih vrlo zadovoljan”, kazao je premijer u razgovoru za France 24.

Prelaskom na euro dogodit će se mnoge promjene, a najgora bi mogla biti zaokruživanje cijena, ističu bankari za Dnevnik.hr.

“Danas plaćate kavu 7 kuna, sutra kad je konverzija napravljena onda je 7 i pol”, ističe Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka.

S druge strane, gubimo valutni rizik. Otputujemo li, primjerice, u Njemačku, ništa nećemo gubiti kroz kupovni tečaj prilikom mijenjanja kuna u eure. Plaće nam se preračunavaju po odgovarajućem konverzijskom tečaju, kao i krediti ili štednja.

U tom slučaju, nema naknada, i građani ne plaćaju nikakav trošak konverzije tečaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...