Cestitka_Uskrs

Fantastičan nastup Zlatka Josipa Grgića u Cremoni!

U Muzeju violina u Cremoni, prije točno mjesec dana, otvorena je izložba Torresovih gitara i pred-Torres španjolskih graditelja gitara koje su izložene uz Stradivarijevu gitaru.

Ova jedinstvena izložba otvorena je na inicijativu gospodina Gabriele Lodija s naglaskom na originalnost i jedinstvenost instrumenata. U sklopu ove svjetski poznate izložbe, priliku da nastupi dobio je i naš mladi, iznimno talentirani glazbenik, Zlatko Josip Grgić koji svira autentičnom španjolskom tehnikom kako su svirali katalonski gitaristi Miguel Llobet, Emilio Pujol i Francisco Tarrega – bez noktiju na desnoj ruci i crevnatim žicama te na Torresovoj gitari.

Poznato je kako je upravo ta tehnika podređena emocionalnosti, izražajnosti, bojama te posebno plemenitom tonu.

Ovu modernu gitaru izumio je veliki španjolski graditelj glazbala Antonio de Torres Jurado. Kao i Antonio Stradivari, Torres je također uspio spojiti tradiciju i pretočiti je u inovativnu dimenziju. Stvorio je nekoliko različitih instrumenata isprobavajući različite oblike, drukčije tonove i veličine kako bi dobio jednak zvuk.

Ova izložba, koja se održava povodom 200. obljetnice njegova rođenja, predstavlja glazbenog genija i njegovu inovativnost koja će utjecati na budući razvoj gitare. Prema tradiciji, Torresa uspoređuju s njegovim učiteljem Pernasom od kojega je vjerojatno i naučio izrađivati španjolsku gitaru.

Zlatko izvodi djela koja su komponirali upravo ti spomenuti gitaristi, a u okviru izložbe je prezentirana i naša Torres gitara iz 1890. godine za koju stručnjaci kažu da je jedna od najboljih Torresovih gitara zbog svog osebujnog i plemenitog tona.

Čestitamo našem mladom umjetniku!

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...