Glasovac o rušenju Vlade: “HDZ je već prije tako vedrio i oblačio, moramo reagirati”

SDP je najavio kako kreće u proces pokretanja zahtjeva za opozivom Vlade Andreja Plenkovića, nakon što su u javnost procurili detalji iz roll up ugovora Agrokora i kreditora. Gošća Novog dana bila je saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

Je li u ovom trenutku politički mudro rušiti Vladu, prošli pokušaj rušenja Zdravka Marića nije prošao.

“Mislim da opozicija ne bi trebala kalkulirati. Ako smatramo da Vada vuče loše i za državu štetne poteze, moramo reagirati odmah. Kad smo tražili nepovjerenje Mariću, Sabor je glasao 75 naprama 75 i nemojmo zaboraviti tko su bili presudni glasovi i to što smo tada bili u manjini, to ne znači da nismo bili u pravu. Kada danas pogledamo neke informacije i kako se rasvjetljavaju stvari oko Agrokora… Ponavljam, to ne znači da nismo bili u pravu ako smo bili u manjini. Naš je posao reagirati, a ne kalkulirati bez obzira kako to u Saboru završilo. To je naš posao, to je naša obaveza.”

Na čije sve potpise računate?

“Ne mogu reći na koga možemo u ovom trenutku računati. Koliko sam imala prilike vidjeti u jednoj emisiji neki klubovi su se već izjasnili na način da neće potpisom podržati samu incijativu, jer SDP kao sam klub ima dovoljno da bi to uputio u proceduru, ali da će svojim glasom podržati da ova Vlada treba otići. Pustimo da se stvari razviju. Bojim se da će se u narednim danima naći još informacija koji govore da se treba ići u to. Vlada treba otići.

Dva su stava – da su lex Agorkor i roll up model zadnja slampka spasa za posrnuli koncern. S druge strane ima jako puno spornih detalja, posebno oko transparentnosti cijelog procesa. Još uvijek ne znamo tko je napisao zakon.

“Nisam ekonomska stručnjakinja, ali dovoljno vidim, čujem i pratim situaciju. Vlada je sama bacila sjenu na to što se događa. Još nismo dobili odgovor tko je pisao zakon, strašno su se odupirali Istražnom povjerenstvu za Agrokor, nije transparentno komunicirala nakon donošenja lexa sve što je povjerenik činio u ime Vlade i sve to je bacilo sjenu na sam postupak. Već smo jednom preživjeli jednu privatizaciju koja je državu bacila na koljena. Početak Ivice Todorića se veže uz pretvorbu i privatizaciju, a znamo tko je tada vedrio i oblačio, da ne kažem direktno sudjelovao u tome HDZ. Takav udarac još jednom Hrvatska bi preživjela, ali bi bila izranjavana. Moramo reagirati. Elementi koji se pojavljuju u javnosti pokazuju da je vlada izgubila svoj nadzor u Agrokoru i ne može napraviti apsolutno ništa. Zastrašujuće je da je ponovno naša sudbina opet u tuđim rukama.

Imate puno problema u samoj stranci. Što bi za rejting značilo da vam i ovaj pokušaj propadne?

“To će reći hrvatski birači, oni su ti koji najobjektivnije vide.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...