Glavni problemi hrvatskog zdravstva su manjak liječnika i nedostatna izdvajanja

Nedostatak liječnika i nedovoljna izdvajanja za javno zdravstvene potrebe istaknuti su kao glavni problemi javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj uoči tematske sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku u četvrtak na temu “Budućnost javnog zdravstva unutar novih zakonskih rješenja”.

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić istaknula je kako se želi otvoriti tema javnog zdravstva, ne samo zato što se obilježava 90 godina javnog zdravstva u Hrvatskoj već i zato jer su se promijenile ekonomske i demografske prilike u suvremenom svijetu, kojima se pogoršava kvalitetu života. Intencija je Odbora uključiti se u pripremu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zajedno sa svim relevantnim čimbenicima zdravstvenog sustava, dodala je.

Dopredsjednik Hrvatske liječničke komore Ante Zvonimir Golem upozorio je da javno zdravstvo ne treba brkati s “državnim zdravstvom” jer je to dio medicine koji predstavlja podlogu cjelokupnoj zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj.

Liječnička komora neprestano ističe da se odlaskom liječnika iz Hrvatske ugrožava i kvaliteta javnog zdravstva. Ako nemate nositelja djelatnosti, tko će provoditi ciljeve zdravstvene politike, pojasnio je Golem i najavio da će Komora iznijeti svoje prijedloga za poboljšanje stanja.

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio je kako je u svim dijelovima Hrvatske situacija sa stručnjacima za javno zdravstvo loša, osim u četiri najveća grada. Na natječaje u nekim županijama, koji su trajno otvoreni, nitko se ne javlja, posebice kod školske medicine ili zaštite mentalnog zdravlja.

Capak kaže da se obrazac obolijevanja ljudi u Hrvatskoj promijenio, čemu se treba prilagoditi. Naglasio je i potrebu većeg izdvajanja za javno zdravstvo, koje sada iznosi oko 1,7 posto, dok Slovenija izdvaja oko tri posto. Također se zauzeo za poboljšanje položaja javno-zdravstvenih djelatnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...