Google predstavio nove mobitele, slušalice, kameru; Predstavljeni Pixel 2, Pixel Buds i Clips

Google je na velikom događanju u San Franciscu predstavio cijelu paletu uređaja koji bi svojim sposobnostima i cijenom trebali konkurirati Appleu.

Iako je mnogo detalja “procurilo” i prije samog događaja, bilo je zanimljivo vidjeti na što će to Google staviti poseban naglasak. I nije nas iznevjerio.

Google Pixel 2 i Pixel 2 XL

Novi pametni telefoni Google Pixel 2 i Pixel 2 XL naglasak stavljaju na virtualnog asistenta koji bi korisnicima trebao pomoći u svakodnevnom životu te kameri kojom će moći zabilježiti najvažnije događaje.

Kako ističu u Googleu, korisnici Androida (a onda i Googleovih pametnih telefona) naprave dvostruko više fotografija o korisnika iPhonea. Upravo zato su odlučili napraviti još bolju kameru.


Pixel 2 ima kameru koja uz svaku fotografiju bilježi i nekoliko sekundi videa, kako bi korisnici mogi ponovno proživjeti trenutak u kojem je nastala. Kombiniranjem optičke i elektroničke video stabilizacije, korisnici će moći snimiti mirne video snimke i kad su u pokretu.

U Googleu su razmišljali i o mlađim generacijama koje žive za emojije. Tako će uskoro Pixsel dobiti emojije i virtualne likove u proširenoj stvarnosti za još smješnije fotografije.

Kako kamera ne bi stajala besposlena većinu vremena, Google je predstavio i Google Lens, novu mogućnost koja kombinira miješanu stvarnost, strojno učenje i Google Search kako bi prepoznala predmete, knjige, glazbene albume, filmove ili pak spomenike u stvarnom vremenu i korisniku prezentirala informacije i poveznice na dodatne informacije o njima.

Kako su istaknuli na predstavljanju, u Googleu su željeli napraviti uređaj koji će istovremeno biti jednostavniji i pametniji.

Zato je naglasak stavljen na virtualnog asistenta – Google Assistant koji bi u Pixel 2 trebao igrati presudnu ulogu. Naime, Google je posudio od HTC-a aktivni rub koji je potrebno stisnuti kako bi se prizvao Asistent.

Google Assistant sada može upravljati mogućnostima i aplikacijama na pametnom telefonu, kontrolirati glazbu, pametne uređaje u domu ili jednostavno pretraživati internet. Tako je uveče dovoljno reći “Laku noć” kako bi Assistant ugasio zvono na pametnom telefonu, ugasio svjetla u sobi i uključio budilicu.

Sve to zahtjeva snažnu bateriju koja će omogućiti korisnicima da koriste svoj pametni telefon cijeli dan. Nova baterija Pixela 2 trebala bi učiniti upravo to, a za one kojima ipak treba malo dodatne energije, Pixel 2 se zahvaljujući brzom punjenju u samo 15 minuta može napuniti i pružiti još 7 sati korištenja.

A sad i detalji. Pixel 2 dolazi s 5-inčnim OLED ekranom, dok Pixel 2 ima za inč veći pOLED 18:9 ekran. Oba pametna telefona pokreće Qualcomm Snapdragon 835 procesor i Android 8.0. Opremljeni su dvjema kamerama – stražnjom od 12,2 megapiksela s dvostrukim autofokusom i prednjom od 8 megapiksela. Dolaze s 4 GB RAM-a i 64 odnosno 128 GB prostora za pohranu. I ono najvažnije, biti će dostupan po cijeni od 649 dolara (oko 4200 kuna) za Pixel 2, odnosno 849 dolara (oko 5400 kuna) za Pixel 2 XL. Na žalost, za sad nemamo nikakvih podataka hoće li Pixel 2 biti dostupan i u Hrvatskoj.

Treba istaknuti i kako Google Pixel 2 dolazi s ugrađenom eSIM karticom u sklopu Project Fi mreže. Naravno, uvijek je moguće ubaciti SIM mobilnog operatera u uređaj, ali i ne morate.

Bežične slušalice koje su mnogo, mnogo više

Google Pixel Buds su bežične slušalice koje su mnogo više od običnih Bluetooth slušalica koje se povezuju s pametnim telefonom.

U kombinaciji s Google Pixel 2 pametnim telefonom i Google Assistantom, moguće je odgovoriti na telefonski poziv, zatražiti od Assistanta da pročita poruku ili e-mail, slušati upute kako doći do odredišta ili čak slušati glazbu. I sve to bez uzimanja telefona u ruke.

Ono što je posebno kod Pixel Buds je činjenica da mogu prevoditi razgovor u stvarnom vremenu. Dovoljno je dotaknuti desnu slušalicu, reći Asstantu koji jezik želite i čuti ćete simultani prijevod razgovora u uhu. Među 40 jezika koji su trenutno dostupni nalazi se i hrvatski, što će možda pomoći turistima u snalaženju na Jadranu sljedeće sezone.

Zanimljivo je kako Pixel Buds nisu isključivo vezane uz Pixel 2 telefone. Moguće ih je koristiti uz bilo koji Android telefon koji koristi najmanje Android 7.0 operativni sustav.

Pune se u prikladnoj kutijici, a imaju bateriju koja osigurava do 7 sati korištenja. No, kutijica služi i kao prijenosna baterija u koju je moguće postaviti slušalice i ponovno ih napuniti te ih tako koristiti do 24 sata bez ponovnog punjenja.

Google Pixel Buds prodaju se po cijeni od 159 dolara (oko 1000 kuna), a nije poznato hoće li i kad biti dostupne u Hrvatskoj.

Google Clips – kamera koja bilježi vaše najbitnije trenutke

Google je predstavio i zanimljiv dodatak – bežičnu kameru, Google Clips, kojoj je glavna zadaća bilježiti spontane trenutke u životu korisnika.

Kako ističu u Googleu, dovoljno je kameru staviti na stol ili objesiti na naslon stolca kako bi uhvatila one fotografije koje korisnik inače ne bi uspio.

Kamera, zahvaljujući strojnom učenju, čeka “savršen” trenutak i “uči” koje su osobe ili događaji važni u životu korisnika. Kad uoči takav trenutak, Google Clips snima kratak video, koji pohranjuje na pametni telefon, a iz kojeg pomoću aplikacije korisnik može izdvojiti kadar koji mu je posebno drag ili u potpunosti izbristati video.

Osim s Pixel 2 telefonima, Google Clips radi i sa Samsung S7/8, ali i s iPhone 6 i novijima.

Ova kamerica za sad je dostupna u SAD-u po cijeni od 249 dolara (oko 1500 kuna), a hoće li i kad biti dostupna i u ostatku svijeta, još nije poznato.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...