Gost ‘Večeri u knjižari’ je Božidar Šimunić, predsjednik ogranka Matice Hrvatske Zadar

Božidar Šimunić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, gost je susreta ‘Večer u knjižari’ u četvrtak 5. listopada u knjižari ‘Verbum’ u Zadru s početkom u 20,30 sati. Šimunić, predsjednik zadarskog ogranka Matice u svom drugom mandatu (osam godina), predstavit će svoje i društveno djelovanje tog Ogranka na susretu kojeg vodi Ines Grbić.

Božidar Šimunić je rođen 20. prosinca 1934. g. u Bibinjama. U Zadru je 1952. g. završio Učiteljsku školu, potom i studij Hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zadru. Pripadnik je prvog naraštaja studenata Filozofskog fakulteta, gdje je studirao materinski jezik. Jedan je od nekoliko apsolvenata koji su prvi diplomirali 1960. g. Bio je predsjednik Saveza studenata, prvi dobitnik republičke stipendije i rektorove nagrade Zagrebačkog sveučilišta. Poslije deset godina srednjoškolskog predavanja Hrvatskog jezika, u Kutini i u gimnaziji u Sisku, 1971. g. se vratio u Zadar kao novinar Radio Zadra te postao glavni urednik Radio postaje Zadar. Na toj je dužnosti, između ostaloga, na svoju odgovornost prvi put pustio da se vlastitim glasom u eter radija javi jedan velikodostojnik Katoličke Crkve, zadarski nadbiskup Marijan Oblak, na otvorenju muzeja Stalne izložbe crkvene umjetnosti 1976. g. Emitirano je nadbiskupovo izlaganje ravnopravno s onima akademika Grge Novaka i Stipe Šuvara. Uskoro je postao i urednik televizijske redakcije u Zadru, Televizije Zagreb, kasnije Hrvatske televizije. Kao jedini televizijski novinar iz Zadra, bez odlaganja i reprezentativno izvještavao je o srpskoj agresiji na Zadar i prostor Benkovca, Obrovca, Paga, do šibenskog područja. Dok je bio urednik televizijskog centra u Zadru, Zadar je dobio, i to u doba najžešćih napada na grad, svoj televizijski studio odakle se izravno uključivao u programe Hrvatske televizije i emitirao svoj program.

Poslije odlaska u mirovinu, djelatno se uključio u rad Matice hrvatske. Šimunić je član te  institucije pedeset i četiri godine. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Sisku. U radu Matičina ogranka u Zadru istaknuo se organizacijom i vođenjem predavanja i predstavljanja knjiga. Velik je njegov doprinos manifestacijama ‘Domaća rič’ na kojima nastupa, izlaže znanstvene priloge i autentične zapise domaće riječi. Razvija nakladništvo i organizaciju znanstvenih skupova u sklopu Matičinog ogranka u Zadru. Aktivni je suradnik časopisa za znanost, umjetnost i kulturu ‘Zadarska smotra’ u kojoj su objavljeni i njegovi članci. Suradnik je filološkog časopisa ‘Čakavska rič’. Autor je ‘Rječnika bibinjskog govora’, jednog od najopsežnijih i najvažnijih doprinosa čakavskoj leksikografiji. Puno je doprinio promicanju kulturne baštine i društvenog značaja rodnih Bibinja, uređivao je i mjesečnik ‘Taline’ i ostavio neizbrisivi trag u zapisu povijesti i razvoja Bibinja. Šimunić je doprinio i izgradnji infrastrukture u Bibinjama te je puno truda uložio u skupljanje starina i organizaciju etnološke zbirke u staroj školi u Bibinjama. Dobitnik je nagrade za životno djelo Općine Bibinje.

I.G.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...