HNS Zadarske županije: “Dokle seže devastacija zelenog fonda grada Zadra?”

“Prije nekoliko dana u ulici Josipa Jurja Strossmayera u Zadru gradska vlast je bez provedene javne rasprave i bez pravovremenog informiranja građana uklonila drvored stabla fafarikule.

Ovim putem HNS Podružnica Zadar najoštrije osuđuje uništavanje zelenog fonda grada Zadra i devastaciju javne površine. Uklonjena stabla sadili su naši roditelji, naši djedovi i bake i ona su postala dio gradske svakodnevice i dio nas samih. Njihovim uklanjanjem nepovratno je promijenjena slika grada, a da građane nitko nije ništa pitao.

Izostala je čak i primjerena reakcija građana na takvu devastaciju, što je donekle razumljivo kada imamo na umu da se građani bave za njih mnogo važnijim, egzistencijalnim pitanjima. Na uklanjanje stabala mnogi će odmahnuti rukom razmišljajući o vlastitoj egzistenciji i preživljavanju. Šteta koja je nastala uklanjanjem desetljetnih stabala je nemjerljiva.

Sada se postavlja pitanje do kuda takva devastacija ide, što je slijedeće. Hoće li se ukloniti i preostali drvored fafarikula u Strossmayerovoj? Da li onda na red dolaze stabla u ulici Miroslava Krleže i Put Dikla? Hoće li se građane uopće informirati o namjeravanim zahvatima i hoće li ih se išta pitati? Jer nije to samo pitanje stabala, pitanje je mnogo dublje, a tiče se prava na grad, prava na naš javni prostor. Grad Zadar ne pripada pojedinim interesnim skupinama, već svim građanima i nedopustiva je bilo kakva samovolja.

Grad je naš i želimo znati sve planove gradske vlasti na vrijeme, želimo znati što od zelenog fonda se namjerava uklanjati u buduće, želimo provođenje javne rasprave o svim planiranim zahvatima u prostor koji se ne smiju vršiti bez suglasnosti i protivno volji građana. Stoga pozivamo aktualnu gradsku vlast da se izjasni dokle seže započeta devastacija zelenog fonda i što se namjerava uklanjati ubuduće, da li se planira uklanjanje drvoreda u ostatku Strossmayerove, u ulici Miroslava Krleže i Putu Dikla, kako bi građani kroz javnu raspravu mogli na vrijeme o tome iznijeti svoje mišljenje.”

U Zadru, 09. listopada 2017. godine Potpredsjednica HNS Podružnica Zadar i gradska vijećnica

Irena Gulan Šimurina

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...