Cestitka_Uskrs

Hrvatska je protiv katalonske neovisnosti

Nakon što je jučer Andrej Plenković izjavio da je Hrvatska za to da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi u okviru ustava Španjolske dijalogom, danas je reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova te iznijelo službeni hrvatski stav po pitanju katalonskog odcjepljenja. Iz priopćenja je jasno da je Hrvatska protiv odcjepljenja Katalonije, piše Index.hr.

“Republika Hrvatska događaje u Kataloniji drži unutarnjim pitanjem Španjolske te se zalaže za demokratska i mirna rješenja u skladu s europskim vrijednostima.

Republika Hrvatska smatra da proglašenje katalonske neovisnosti nije u skladu sa španjolskim ustavom.

Republika Hrvatska vjeruje da je najbolje rješenje ono temeljeno na dijalogu, uz puno poštovanje vladavine prava i zaštiti prava svih građana koji žive u Kataloniji”, stoji u priopćenju.

Plenković: Zabilježili smo odluku

“Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida riješe u okviru dijaloga i ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog”, rekao je Plenković jučer novinarima.

“Zabilježili smo odluku. Ona je donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj”, kazao je Plenković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...