Hrvatski kanaderi i danas gase požare u Italiji; Jučer na požarišta izbacili 60 tona vode

Letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) s dva aviona Canadair CL-415 i danas, 30. listopada 2017., angažirane su u gašenju požara u okolici Torina u Talijanskoj Republici, javlja MORH.

Ovo je drugi dan zaredom kako su hrvatski Canadairi angažirani u pružanju pomoći gašenja požara na sjeveru Italije. Tijekom jučerašnjeg dana posade su djelovale na lokacijama Gargnano i Mompantero, pri čemu su provele u zraku šest sati u zajedničkim djelovanjima s talijanskim kolegama leteći u grupama po jedan hrvatski i jedan talijanski avion, a ukupno su izbacili 60 tona vode na požarišta.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožanih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadile koji su bazirani na aerodromu u Genovi.

Hrvatski Candairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te na prijedlog potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, uz prethodnu suglasnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara, koju je donijela Vlada RH na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada 2017. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...