Hrvatski kanaderi odmah po dolasku u Italiju krenuli s gašenjem požara

Letačke posade Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) sa dva aviona Canadair CL-415 angažirane su danas, u nedjelju 29. listopada 2017. sa akcijama gašenja požara u Talijanskoj Republici, javlja MORH.

Nakon slijetanja u bazu u Genovi i prvog upoznavanja sa stanjem na požarištima u Sjevernoj Italiji hrvatske su posade odmah krenule u akcije gašenja požara na dodijeljenim zonama požarišta.

Voditelj hrvatskog tima i načelnik stožera 93. zb pukovnik Davor Turković rekao je kako se radi o velikim požarima, a gašenje otežavaju turbulencije te  puno dima. “Letjeli smo u mješovitim grupama zajedno sa talijanskim kolegama oko Torina na planinskim područjima, Pružamo maksimum kako bi požare stavili pod nadzor , a sutra krećemo u nove akcije”, istaknuo je pukovnik Turković.

Ovo je prvi angažman hrvatskih protupožarnih snaga u Italiji, a u misiju je ukupno upućeno 14 pripadnika Protupožarne eskadrile.

Hrvatski Canadairi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara koju je donijela Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici, u subotu 28. listopada 2017. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...