Inspekcija ministarstva potvrdila kako se godinama u Općini Kolan izigravao zakon

Općina Kolan u Zadarskoj županiji poznata je po nekoliko stvari. Kao administrativna jedinica koja obuhvaća nekoliko mjesta na otoku Pagu, spomenutu općinu znamo kao mjesto gdje se pravi vrhunski sir i druge gastronomske delicije, kao svojevrsnu turističku meku, ali i kao “općinu slučaj” zbog političke situacije koja tamo vlada. U posljednje dvije godine gledali smo više smjena vlasti, afere su izbijale na sve strane, padale su optužbe i tužbe, a imidž Kolana kao mirnog mjesta polako je blijedio. Dakako, istaknuti valja da od zadnjih regularnih lokalnih izbora na kojima je pobijedio Marin Pernjak iz HSS-a veći problemi koji bi došli do javnosti nisu zabilježeni.

Ipak, tepih pod koji se guraju problemi kad tad se mora napuniti pa je iz njega sada zbog zasićenosti ispao jedan zanimljiv dokument objavljen 11. listopada ove godine koji nam je ustupljen, a čiji je naslov “Neposredni inspekcijski nadzor upravne inspekcije Ministarstva uprave nad Općinom kolan” u kojemu je inspekcija popisala sve nepravilnosti koje je pronašla u radu Općine od njenoga osnutka pa do danas, a njih je, pretpostavljate, jako mnogo – dokument od čak 31 stranice!

Da ne idemo u prevelike širine, inspekcija je otkrila da se u Općini Kolan zapošljavalo na nepostojeća radna mjesta s nevaljalim natječajima ili čak bez njih, premještalo s jednog na drugo radno mjesto mimo zakona, isplaćivali su se bonusi za kvalitetno obavljen rad bez ikakvog sistema ocjenjivanja kvalitete, akti koje je općina bila obvezna davno donijeti nisu nikada doneseni i štošta drugo. Ukratko, zakon i pravila su se izigravali gdje god se i kako god se stiglo.

Oni koje su kao odgovorne istaknuli ljudi iz ministarstva su novi načelnik, kojemu je dan posao sanacije problema svih svojih prethodnika, i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Petar Šupraha koji je dan danas na funkciji koju drži, s prekidima, od 1. travnja 2008. godine.

Leži li odgovornost za probleme Općine Kolan sada na njegovim leđima? Pojašnjenje nam je dao naš dobro poznati sugovornik Damir Čemeljić.

Šupraha je dobro znao što se u Općini radilo, a sada pere ruke

– Šupraha je kao predsjednik općinske organizacije HDZ-a Kolan 29. travnja 2016. godine poslao jedan dopis (op. au. u prilogu) u kojemu je popisao sve grijehe općinskih vlasti Općine Kolan i njenog načelnika Josipa Zubovića i prezentirao to kao da se njega ne tiče, kao da godinama nije imao prste u svemu tome. Pozicija pročelnika JUO Općine Kolan omogućila mu je neovisnost o promjenama vlasti i konstantu sudjelovanja u određenim odlukama Općine koje nisu nikako mogle biti donesene bez njegovog pristanaka. Posebice se tu radi o nepravilnostima koje je otkrila inspekcija Ministarstva uprave koja gotovo imenom proziva Šuprahu, jer njegovo ime je u Kolanu već poistovjećeno s pozicijom pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela. Šupraha ne bi nikada propjevao da u to vrijeme nije bio posvađan sa Zubovićem te je njegova odluka da istakne nepravilnosti u radu Općine Kolan bila motivirana samo političkom osvetom, komentirao nam je Čemeljić.

Čemeljić nam još objašnjava kako je odlukom bivšeg načelnika Zubovića (dostupna u Glasniku Zadarske županije br. 14/2012. god.) Šupraha postavljen za “osobu za nepravilnosti” koja bi uočene nepravilnosti prijavljivala DORH-u te se naš sugovornik shodno s time pita je li ijednu nepravilnost Šupraha prijavio. Isto tako Zubović je odredio poziciju službenice za kontrolu naplate koja je izvješća na tromjesečnoj bazi trebala davati pročelniku JUO-a (vidi Glasnik Zadarske županije br. 8/2013. god.). Na tom polju negdje je morao nastati kratki spoj jer Damir Čemeljić, naš sugovornik, tvrdi kako su milijuni kuna neplaćenih potraživanja otišli u zastaru. I za to on smatra odgovornim Petra Šuprahu.

 

 

Što se inspekcije na početku teksta tiče, Ministarstvo uprave naložilo je rješavanje svih problema u Općini Kolan u roku od 90 dana od 11. listopada što znači da će novi načelnik i njegovo vijeće morati raditi punom parom da uklone sve kosture iz ormara. Znači li to i mijenjanje određenih garnitura općinske uprave ili samo puko sređivanje dokumenata? Odluka je više-manje na Pernjaku koji možda nikada neće dobiti bolju priliku da Kolan stavi na neki drugi kurs i odvede u mirnije vode.

– Sumnjam u takav razvoj situacije. Pernjak je po dolasku na funkciju nagradio sve zaposlenike JUO-a na čelu sa Šuprahom povećanjem plaće od 20% i odluku objavio u Glasniku Zadarske županije (br. 14/2017.) Uravnilovka se nastavlja, zaključio je naš sugovornik.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...