Broj oglasa raste

Istraživanje potvrdilo kako su radnici u turizmu potplaćeni

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Za poslove u turizmu i ugostiteljstvu od početka ove godine do kraja rujna na portalu MojPosao oglašeno je više od 6.500 radnih mjesta ili 27 posto više nego lani, što je pratio i ‘vrhunac’ nemogućnosti pronalaska dovoljnog broja kvalificiranih radnika u sezoni, a iduća godine bit će i zahtjevnija, objavljeno je u četvrtak s tog portala.

Oglasi za poslove u turizmu i ugostiteljstvu ove godine činili su više od petine svih oglasa na portalu MojPosao, iz kojeg ističu i da su ove godine u bazu životopisa za turizam upisali 5.300 novih životopisa te ih je sada gotovo 93 tisuća.

Najviše osoba, po profilima u bazi životopisa, zainteresirano je za posao recepcionara, konobara, djelatnika u turističkoj agenciji, na rezervacijama te za posao sobarice.

Najtraženija zanimanja, pak, ove su godine bila konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, sobarica/spremačica, pomoćni kuhar i recepcionar, a na oglase za poslove u turizmu zabilježili su više od 91 tisuću prijava ili 10 posto više nego prošle godine.

– Rad na određeno u turizmu poslodavci su i ove godine najviše nudili, u više od 60 posto oglasa, no to je nešto manje nego lani kada se to nudilo u 70 posto oglasa, Istodobno, u 45 posto oglasa ili više nego lani nudilo se stalno zaposlenje, dok je 23 posto oglasa bilo za honorarne, odnosno sezonske radnike, iznose s portala MojPosao, uz napomenu da je bilo moguće označiti više vrsta zaposlenja.

S druge strane, posloprimci su ponajviše, njih 68 posto, bili zainteresirani za rad na neodređeno, njih 49 posto za rad na određeno, dok je na sezonski i honorarni rad bilo spremno po 24 posto radnika, a studentski je posao tražilo njih 8 posto.

– Plaće u turizmu i dalje su među najniže plaćenim zanimanjima, u prosjeku su za 22 posto niže od prosjeka, ističu s portala MojPosao.

Po podacima koje iznose, od najtraženijih zanimanja u turizmu najviše plaće imaju kuhari, nešto malo više od 4.800 kuna, dok su recepcionisti imali prosječne plaće oko 4.200 kuna, a konobari 3.992 kune.

Od ukupno objavljenih poslova u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo’ na portalu MojPosao polovica je bila u priobalnim županijama, no najviše oglašenih radnih pozicija bilo je u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, gotovo 30 posto, dok sa 14 posto oglasa slijedi Splitsko-dalmatinska i Istarske županije s 12 posto. Iz Primorsko-goranske županije oglašeno je 10 posto tih poslova, Dubrovačko-neretvanske 7 posto, Zadarske 5 posto, a iz Šibensko-kninske županije svega 3 posto.

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Splitu i Dubrovniku, a potom u Poreču i Puli.

Poslodavci su za te poslove u najvećem broju oglasa, 43 posto, tražili minimalno kvalificirane radnike, u 32 posto oglasa bila je nužna minimalno srednja stručna sprema, a samo u 2 posto oglasa tražila se minimalno visoka stručna sprema.

U 54 posto oglasa radno iskustvo nije bilo uvjet, a tamo gdje se tražilo prosječno je bilo potrebno godinu dana i deset mjeseci radnog iskustva.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 37 posto oglasa, i to najviše engleskog, a potom njemačkog i talijanskog jezika, dok se poznavanje rada na računalu tražilo u svega 13 posto oglasa.

– Zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu u ovoj sezoni dosegnulo je vrhunac nemogućnosti pronalaska dovoljnog broja kvalificiranih radnika. Dodatna otežavajuća činjenica je i da poslodavci najčešće u jako kratkim rokovima moraju pronaći radnike, a putovanje na razgovor za posao kandidatima je veliko financijsko opterećenje, navode s portala MojPosao.

Najavljuju i da će zbog takvih problema u veljači iduće godine održati drugi po redu Virtualni sajam poslova u turizmu, kako bi time olakšali kontakte poslodavaca i kandidata te uštedjeli na vremenu selekcije i putnim troškovima kandidata.

Ocjenjujući kako se u tom smislu iduća godina biti još zahtjevnija zbog većih potreba poslodavaca i sve manje posloprimaca, s portala MojPosao upozoravaju i savjetuju poslodavcima da koriste raspoložive im alate te poboljšaju uvjete rada, a hrvatsku Vladu da poveća kvote za uvoz radnika.

– Vladu molimo da poveća kvote za uvoz radnika, kao kratkoročnu mjeru, te da s ‘obaveznim’ edukacijama i prekvalifikacijama provjeri stvarno stanje na HZZ-u. Posloprimci, prihvatite edukacije, jedino tako budućnost može biti bolja, poručuje direktor MojPosao Igor Žonja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar