Jadrolinija će obnoviti dio flote; Najstarije brodove zamijenit će modernim i brzim

Jadrolinija će tijekom sljedeće četiri godine obnoviti dio svoje flote, najavljeno je u ponedjeljak na 42. Interferry konferenciji, najpoznatijoj konferenciji svjetske trajektne industrije, koja se održava u Podstrani kod Splita, a domaćin joj je Jadrolinija.

Konferencija se održava od ponedjeljka do srijede, 11. listopada i okupiti će više od 400 sudionika iz cijelog svijeta, a otvorenju su uz ostale bili nazočni premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i splitski gradonačlenik Andro Krstulović Opara.

Premijer Plenković podsjetio je da je Hrvatska mediteranska zemlja koja ima dugu pomorsku povijest i veliki dio prihoda ostvaruje od turizma te stoga trajektni prijevoz ima veliku važnost. “Imamo više od tisuću otoka i to dovoljno govori o tome kolika je važnost trajektnog prijevoza i Jadrolinije za našu zemlju. Posebna pažnja se treba posvetiti boljem povezivanju otoka kako bi se poboljšao život otočana”, poručio je Plenković.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta najavio je kako će taj linijski brodar u sljedeće četiri godine obnoviti jedan dio flote i najstarije brodove zamijeniti modernim i brzim brodovima koji će povećati kapacitet i kvalitetu prijevoza. Komentirajući na novinarski upit nezadovoljstvo Hvarana zbog stupanja na snagu zimskog voznog reda, iako sezona još traje, Sopta je rekao kako je svakodnevno u kontaktu s gradonačelnikom Hvara, ali o voznom redu odlučuje Agencija za obalni linijski promet. Jadrolinija se toga drži, no, ako bude trebalo, u dogovoru s lokalnom zajednicom produžit će se ljetni vozni red za onoliko dana koliko bude potrebno, naglasio je.

Izrazio je zadovoljstvo što je Jadrolinija, koja ove godine obilježava 70 godina postojanja, prvi put domaćin Interferry konferencije, što je velika je stvar i za Hrvatsku i njeno gospodarstvo. I predsjednik Interferry konferencije, bivši predsjednik Uprave Jadrolinije, Alan Klanac istaknuo je kako je Interferry najvažnija pomorska organizacija za putničko brodarstvo, a neke od tema konferencije su sigurnost, utjecaj na okoliš, tehnologije, ali i komercijalne aktivnosti, približavanje putnicima te digitalizacija.

Jadrolinija je u svijetu u top pet po ukupnom kapacitetu prijevoza putnika, rekao je Klanac, poručujući kako je to nasljeđe koje trebamo čuvati i braniti za dalje. “Brojke ove godine rastu skoro deset posto i mislim da će tako biti i dalje. Vrlo skoro će se dogoditi još neke promjene. Očekujem obnovu flote i povećanje kapaciteta i brzine plovidbe, pogotovo ako cijene goriva ostanu na ovim razinama”, kazao je Klanac.

Interferry je najpoznatija konferencija svjetske trajektne industrije, a okuplja vlasnike i direktore najvećih i najpoznatijih svjetskih putničkih brodara, proizvođače opreme, brodograditelje, predstavnike financijskih institucija, svjetski poznate dobavljače i projektante.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...