Katalonski parlament proglasio nezavisnost od Španjolske

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je u petak popodne nezavisnost Katalonije od Španjolske, a uskoro bi španjolski parlament u Madridu trebao odobriti izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja, javljaju 24sata.

Katalonska vladajuća koalicija “Zajedno za Da” i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španjolske – Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani – napustili su prostoriju u znak prosvjeda. Njihovi prijedlozi prethodno nisu prošli glasovanje.

Nakon toga se prišlo glasovanju te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika je bilo protiv, a dvoje neopredijeljeno.

Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasovanja, pri svakom pročitanom “Da” ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja tisuća okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasovanje. U masi su vijorile katalonske zastave, a među njima su bile istaknute i zastave Baskije, pokrajine na sjeveru gdje također postoji težnja za osamostaljenjem.

Oduševljenje se prolomilo ispred parlamenta a zastupnici koji su izglasali nezavisnost zapjevali su unutra katalonsku himnu. Priključili su im se okupljeni građani ispred parlamenta. “Živjela Katalonija”, povikali su na kraju.

Na referendum kojeg je bio zabrani španjolski Ustavni sud izašla su 2,3 milijuna stanovnika od ukupno 5,3 posto s pravom glasa. Od onih koji su izašli 90 posto je izjasnilo za nezavisnost. Referendum je suprotan španjolskom ustavu na snazi od 1978.

Španjolski parlament bi u petak popodne trebao odobriti aktiviranje članka 155. ustava koji španjolskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunukacijama. Mjere uključuju micanje aktualne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Ondje vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rajoya ima većinu mjesta te potporu najveće oporbene stranke PSOE.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...