Konzum, u kojem radi 11 tisuća ljudi, neće preživjeti raspad Agrokora

Agrokorova prodajna mreža koja je mnogim hrvatskim proizvođačima zbog komocije bila jedini izlaz na tržište, po svemu sudeći, neće preživjeti, barem ne u dosadašnjem obliku i veličini.

Brojni hrvatski proizvođači, od malih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača pa do prehrambene industrije, nikada nisu uspjeli postići konkurentnost koja bi im omogućila opstanak na otvorenom tržištu, pa su ulazili u dealove s Todorićem, piše Index.hr.

On je prihvaćao njihovu robu, često po većoj cijeni od drugih kupaca, a zauzvrat su oni njemu tolerirali duge rokove plaćanja. No, ta njihova veza, dugoročno gledano, nije mogla imati sretan završetak. Opstanak Konzuma sada je upitan, a njegovi dobavljači morat će naći nove kupce i tržišta.

Konzumu nije pomogla ni rekordna turistička sezona

Podaci o poslovanju Konzuma za prvih osam mjeseci pokazuju da mu ni rekordna turistička sezona nije pomogla da ostvari pozitivan rezultat.

Prihodi Konzuma u promatranom razdoblju iznosili su 6,1 milijardu kuna, dok je dobit prije poreza kamata i amortizacije (EBITDA) u minusu od 18 milijuna kuna. Prema izvješću, samo u kolovozu, udarnom turističkom mjesecu, Konzum je uspio poslovati u plusu.

“Iako je Konzum u kolovozu 2017. ostvario pozitivan EBITDA u iznosu od 8,892 milijuna kuna, kumulativni iznos za prvih osam mjeseci 2017. i dalje je negativan”, stoji u izvješću izvanredne uprave.

Ako nakon turističke sezone Konzum nije u plusu, onda nikada neće ni biti, barem ne s ovim brojem prodajnih mjesta i zaposlenih. Iako je već prošlo pola godine otkako je Ante Ramljak preuzeo vođenje Agrokora, još uvijek nije započeto ozbiljno restrukturiranje niti se pouzdano zna što će biti s pojedinim kompanijama iz sustava.

Objavljeni su i ukupni podaci za poslovnu grupu Maloprodaja i veleprodaja, što uključuje pet kompanija – Konzum i Velpro u Hrvatskoj i BiH te Tisak.

Kumulativni prihod tih kompanija iznosio je krajem kolovoza 10,3 milijarde kuna, no čak i tijekom ljetnih mjeseci dobit prije poreza i amortizacije bila je negativna. U lipnju su napravili minus od 234, u srpnju 203, a u kolovozu 193 milijuna kuna.

Velpro je u promatranom razdoblju imao prihod od 1,2 milijarde kuna i EBITDA od minus 65 milijuna kuna.

“Prihodi od prodaje Velpra za prvih osam mjeseci 2017. godine pod utjecajem su poslovne politike nekompenziranja i percepcije situacije oko koncerna Agrokor među kupcima. S ciljem optimizacije operativnog poslovanja Velpro je odlučio prekinuti suradnju s neprofitabilnim kupcima, što je imalo pozitivan utjecaj na njegovu bruto maržu u kolovozu. Pad prometa doveo je do nižih rabata od strane dobavljača, što je imalo negativan učinak na EBITDA u prvih osam mjeseci 2017. godine”, stoji u izvješću.

Što se tiče lanca kioska Tisak, oni su također radili s minusom, i to od 23 milijuna kuna, uz prihode od 1,4 milijarde kuna u prvih osam mjeseci.

“U kolovozu 2017. segment maloprodaje je u opadanju uglavnom zbog manje maloprodajne mreže uslijed smanjenja (broja) neprofitabilnih prodajnih mjesta. Segment veleprodaje u padu je zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova. Budući da ovaj posao nosi umjerenu maržu, nije došlo do značajnog smanjenja bruto marže. Smanjenje u troškovima prodaje u prvih osam mjeseci 2017. veće je od smanjenja prihoda, što je popravilo bruto maržu. To je posljedica većih marži pića i sladoleda te manjeg udjela veleprodajne djelatnosti”, komentar je izvanredne uprave na rezultate Tiska.

Revizori sumnjaju u opstanak Konzuma

No vratimo se na Konzum, kompaniju koja je zapošljavala preko 11 tisuća ljudi i za Agrokor generirala oko 10 milijardi kuna prihoda.

Da je Konzum u teškoj situaciji pokazalo je i revidirano izvješće za prošlu i pretprošlu godinu. Taj trgovački lanac je 2015. godine završio u minusu od 1,4 milijarde kuna, umjesto u plusu od 235 milijuna kuna kako je pokazivalo Todorićevo izvješće. Prošle godine, nakon svih ispravaka i prepravaka minus je iznosio više od 1,8 milijardi kuna.

Revizori su izrazili sumnju u dugoročni nastavak poslovanja te kompanije jer su njene kratkoročne obveze veće od kratkoročne imovine za više od 11 milijardi kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...