Kraljevski klub danas igra na sasvim nezgodnom terenu u Gironi, srcu Katalonije; Luka u sastavu!

Girona-Real od 16.15 ipak igraju utakmicu 10. kola La Lige.

Ističemo “ipak”, jer kao što smo već pisali, Katalonija se u petak proglašenjem samostalnosti jednostrano odcijepila od Španjolske, a srce separatističke pokrajine je Girona. Grad od 100 tisuća stanovnika i 100 kilometara sjeveroistočno od Barcelone.

Grad u kojem danas gostuje sportski simbol onog čega se Katalonci groze i od čega bježe – španjolskog centralizma i unitarizma.

Čim je katalonski parlament izglasao i proglasio neovisnost, diljem pokrajine Katalonci su počeli uklanjati španjolske zastave sa zgrada u kojima su državne i pokrajinske institucije. Prvi grad koji je to napravio bila je Girona, piše Index.

Gradonačelnik tog grada do prije dvije godine bio je vođa pokreta za neovisnost Joan Puigdemont, aktualni katalonski predsjednik i prvi na toj funkciji koji je odbio prisegnuti na lojalnost španjolskom ustavu i kralju.

Jasno je dakle gdje Real dolazi i da mu se na stadionu Montilivi sprema žestoka “dobrodošlica” kada istrči na njegov travnjak. Policija je već ranije najavila da ozbiljno razmatra otkazivanje tog meča u slučaju da Katalonija proglasi neovisnost.

Sada kada se to dogodilo, Real će ipak igrati usred Katalonije, u gradu koji je prvi skinuo španjolske zastave i to na rasprodanom malom stadionu (13 tisuća mjesta) i bez atletske staze. Stadionu koji je prije mjesec dana, na velikoj katalonskoj fešti u prvenstvu Španjolske, utakmici Girona – Barcelona, ovako pozdravio Puigdemonta:

U Realu nisu ni pomišljali da bi se utakmica s Gironom mogla odgoditi, jer to bi im bio ogroman organizacijski, ali i natjecateljski problem. Zato što zbog nastupa na klupskom SP-u već moraju odgoditi prvenstvenu utakmicu s Leganesom koja se trebala igrati 16. prosinca. Ni za nju ne nalaze novi termin, a kamoli da to moraju tražiti za još jednu.

Real se uzdao u obećanja državnog tajnika za sport te vodstva grada i kluba Girone, da će se utakmica normalno odigrati.

Tako je na kraju i bilo, jer Real je u Gironi dočekalo opsadno stanje: špalir Katalonaca s obje strane ceste kojima se kretao autobus s igračima kraljevskog španjolskog kluba, stotine policajaca i deseci policijskih vozila.

Ali, ugledne goste iz Madrida, u srcu pobunjene Katalonije dočekala je i srdačna dobrodošlica domaćina, koji ih je službeno pozdravio, a predsjednik Girone je kompletno vodstvo Reala počastio ručkom.

Sportaši su tako poslužili kao pohvalni primjer smirivanju tenzija između Katalonije i Madrida, u kojem stoluje vlada Španjolske.

Objavljeni su sastavi, a u prvoj momčadi Reala je Luka Modrić.

Real na utakmici koja je “više od nogometa” traži pobjedu kako bi preskočio Valenciju i vratio se na drugo mjesto, te ostao na pet bodova iza vodeće Barcelone, dok se Girona bori za opstanak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...