Matica umirovljenika tvrdi: Mirovine ne prate plaće, ove godine zaostale najviše u zadnjih 18 godina

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) upozorila je u nedjelju da točno 50 posto umirovljenika u Hrvatskoj, odnosno njih 570.000 prima prosječnu mirovinu od samo 1348 kuna, i to nakon nedavnog “porasta“ za 2,1 posto, te naglašava da su zbog neadekvatne formule usklađivanja upravo ove godine mirovine zaostale za rastom plaća za 2,55 posto, najviše u posljednjih 18 godina.

Ovakvi podaci Matice,  ističu u priopćenju, najbolje pokazuju da veliki broj naših sugrađana starije dobi živi u siromaštvu, da su mnogima primanja ispod razine socijalne pomoći i da je stanje zabrinjavajuće.

Matica umirovljenika za izlaz iz ovakvog stanja predlaže dijalog, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koje je, nakon dužeg zastoja, najavilo sjednicu za 27. listopad ove godine. Poziva predstavnike Vlade, ministarstava i svih nadležnih institucija da, uz puno razumijevanje teške situacije u koju su dovedeni umirovljenici, upravo u dijalogu s predstavnicima umirovljeničkih udruga nađu rješenja koja će spriječiti daljnje osiromašivanje starih i nemoćnih.

Zalažući se za poduzimanje hitnih mjera, predlažu da se odmah ide na izmjenu formule za usklađivanje mirovina koja je dovela da njihovog ovako drastičnog pada u odnosu na plaće i svela ih na najniže u Europi.

Matica umirovljenika navodi i da, po najnovijim podacima, svi umirovljenici u Hrvatskoj koji su mirovinu stekli po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prosjeku primaju 2314 kuna mjesečno, što je samo 38,4 posto prosječne plaće, koja trenutno iznosi 6018 kuna.

Ponovno upozoravaju i na činjenicu da su od početka usklađivanja po neadekvatnim formulama mirovine zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto i da bi trebalo žurno naći odgovor na pitanje kako to nadoknaditi i u kojem vremenu.

Naglašavaju i da su upravo ove godine mirovine zaostale za rastom plaća za 2,55 posto, što je najviše u posljednih 18 godina.

– Brojni članovi Matice s velikom zabrinutošću postavljaju pitanja kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je sve više njih dovedeno u nepodnošljivu situaciju i egzistencijalno ugroženo, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...