Ministrica Žalac u Preku predstavila prijedlog novog Zakona o otocima

U općini Preko na otoku Ugljanu, u subotu je održana 18. sjednica Otočnog vijeća na kojoj je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila Nacrt prijedloga novog Zakona o otocima čije se upućivanje u proceduru Vlade Republike Hrvatske očekuje u studenom ove godine.

Žalac je predstavila tekst Nacrta prijedloga novog Zakona o otocima i među ostalim najavila novi pristup definiranju razvijenosti otoka i strateškom planiranju održivog razvoja otoka u skladu s konceptom “pametnih otoka” te usmjeravanje Zakona prema odrednicama Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka.

Uz sve navedeno, novi će Zakon prošiti uporabu Otočne iskaznice koja bi, uz postojeću mjeru povlaštenog prijevoza u pomorskom obalnom linijskom prometu, omogućila uključivanje i svih ostalih mjera koje se odnose na otočno stanovništvo, kao što su subvencioniranje vodoopskrbe, javnog otočnog cestovnog prijevoza i malog gospodarstva. Ministrica Žalac naglasila je kako paralelno s izradom novog indeksa razvijenosti, Ministarstvo uvodi i zasebni indeks razvijenosti koji će se odnositi na otoke “otočni indeks razvijenosti”, upravo radi posebnosti situacije hrvatskih otoka, te dodala:

– Budući da prema postojećem indeksu razvijenosti, brojne jedinice lokalne samouprave na otocima nisu u mogućnosti prijavljivati projekte za sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, Otočni indeks razvijenosti s uključenim dodatnim pokazateljima razvoja, prikazat će realniji stupanj njihove razvijenosti, što će otvoriti brojne nove mogućnosti financiranja projekata održivog razvoja- istaknula je.

Na završetku sjednice, predstavljen je i plan poslovanja Uprave za otoke u 2018. godini. Spomenuta Uprava koja je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije osnovana Odlukom Vlade 4. svibnja 2017. godine, prema projekcijama za iduću godinu, otočanima će na raspolaganje staviti oko 140 milijuna kuna iz državnog proračuna kroz niz mjera kao što su financiranje malih kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave, vodoopskrba otoka, poticanje otočnog javnog cestovnog prijevoza, poticanja otočnog gospodarstva kao i promociju tradicionalnog gospodarstva kroz Projekt “Hrvatski otočni proizvod” i potpore otočnim udrugama.

Ključna zadaća Uprave za otoke u narednim godinama bit će jačanje suradnje s Upravljačkim tijelima Operativnih programa Europskih strukturnih i investicijskih fondova u svrhu efikasnog korištenja raspoloživih EU sredstava za projekte na hrvatskim otocima.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...