Mjesec dana pritvora 46-godišnjaku koji je zadarske pomorce ukrcavao na brod koji ne postoji

Riječanin Siniša Mišković (46) priveden je istražnom sucu Županijskog suda Dušku Tišmi osumnjičen da je kao odgovorna osoba tvrtke Macon, ali i odgovorna osoba jedne strane tvrtke, u pomorsku knjižicu i CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav) unosio fiktivni plovidbeni staž pomoraca, ali za »novac ispod pulta«, piše Novi list.

Osumnjičeni ostaje u pritvoru najmanje mjesec dana, sudac istrage Tišma prihvatio je prijedlog USKOK-ove tužiteljice Margarete Bulog Grozdanić o određivanju istražnog zatvora zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali i zbog nekolicine pomoraca osumnjičenih za davanje mita koji su nedostupni.

Oni se nalaze na brodovima, zbog čega nisu mogli biti ispitani prekjučer, kada je većina osumnjičenih za davanje mita privedena u USKOK. Oni su potom pušteni da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode. Neslužbeno doznajemo da se dobar dio njih nagodio s tužiteljstvom, dok jedan dio negira davanje mita.

Tužitelji trenutačno sumnjiče Miškovića da se dogovorio s drugoosumnjičenim Ismetom Hadžiosmanovićem (58) koji mu je pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, uz plaćanje novčane nagrade bili zainteresirani da im se u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.

Stoga nema sumnje, svih 35 okrivljenika za davanje mita je zapravo osumnjičeno da su koristili krivotvorene dokumente s obzirom da je prvookrivljeni Mišković u cilju prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž izrađivao višekratno fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca, a u njih unosio neistinite podatke o ukrcaju i iskrcaju istih osoba na, primjerice, brod »Demetra« koji je, nota bene još u ožujku 2014. godine završio u rezalištu, donosi Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...