Cestitka_Uskrs

Mračna strana nastanka Haribo gumenih bombona

Uvjeti rada radnika koji proizvode nužne sastojke za proizvodnju gumenih bonbona širom svijeta poznate tvrtke Haribo opisani su kao robovlasnički, otkriva dokumentarni film. Bolje nije ni svinjama koje se uzgajaju kako bi se proizvela želatina potrebna za proizvodnju bombona, iako već nekoliko godina na tržištu postoje veganske zamjene za istu.

Njemačka tvornica Haribo obećala je da će provesti internu istragu kako bi se otkrilo stvarno stanje i uvjeti rada radnika u Brazilu koji uzgajaju i beru palmino lišće potrebno za proizvodnju poznatih gumenih bombona, piše Huffington Post.

Vosak koji se koristi u proizvodnji gumenih bonbona kako bi oni postali sjajni, proizvodi se od palminih listova koji se uzgajaju u Brazilu. Radnici koji ih beru žive i rade u uvjetima koji bi se mogli opisati kao robovski. Neki su radnici maloljetni, spavaju na otvorenom, nemaju pristup čistoj vodi i toaletu, te zarađuju bijednih 12 dolara dnevno.

Drugi važan sastojak u proizvodnji svima nam dragih gumenih medvjedića je želatin koji se dobiva od životinjskih kostiju i kože. U dokumentarcu su prikazani strašni uvjeti u kojima se drže svinje koje su natrpane u premalim prostorima te su umazane vlastitim izmetom, a na mnogima su vidljive i otvorene rane, piše N1.

Glasnogovornik Hariba je rekao Huffington Postu da su uvjeti prikazani u dokumentarcu neprihvatljivi i da je tvrtka zabrinuta zbog viđenog te da će provesti internu istragu.

Dokumentarni film je snimljen kako dio serijala “Markencheck” (brand check) koji istražuje poznate kompanije, kvalitetu njihovih proizvoda, utjecaj na okoliš i poslovne prakse. Ono što su otkrili u Haribu je uznemiravajuće.

Ako razumijete njemački jezik dokumentarac možete pogledati u nastavku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...