Na udaru hakera klijenti RBA i Splitske banke

Bankomati nekih banaka prošlog su tjedna bili meta masovnog “skimminga”, odnosno skidanja podataka o karticama preko posebnih čitača.

Čini se da bankomati drugih banaka nisu bili meta prevarantskih napada: opovrgavaju ih u Zabi, PBZ-u, HPB-u, OTP-u…, piše Večernji list.

Bankomati Splitske banke i RBA prošli tjedan bili su meta masovnog “skimminga” – skidanja podataka o karticama preko posebnih čitača koji izgledaju kao originalni utori za kartice, a služe za krađu podataka, a onda i – novca.

Klijentima RBA u nedjelju je banka zbog krađe podataka o njihovim računima masovno blokirala kartice.

U Splitskoj su banci potvrdili napade te poručili da su svoje klijente već obavijestili i obeštetili one kojima je novac ukraden s računa. Iz RBA su također poručili da su utvrdili neautorizirane radnje po pojedinim karticama protekli vikend.

“Prema informacijama koje za sada imamo, radi se o postavljenim tzv. skimming uređajima na pojedinim bankomatima u inozemstvu. Odmah nakon detektiranja tih radnji, banka je onemogućila daljnju zloporabu kartica te će obeštetiti klijente kojima je otuđen novac”, kažu u RBA. U banci tvrde i da su obavijestili klijente koji su možda zahvaćeni pokušajem prijevare, a obavljali su transakcije na spornim bankomatima.

Slične napade opovrgavaju u Zabi, PBZ-u, OTP-u, HPB-u…, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...