Narančasto upozorenje za Jadran; Puhat će olujan vjetar, očekuju se udari i do 110 kilometara na sat

Uz umjereno i jako jugo, na Jadranu će već od sutra ujutro mjestimične kiše biti na sjevernom dijelu. Prema večeri kiša će biti češća, lokalno i izraženija, a jakih pljuskova s grmljavinom u noći na ponedjeljak bit će i u Dalmaciji.

Potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak na sjevernom će dijelu zapuhati olujna bura koja će se tijekom ponedjeljka proširiti duž cijele obale. Postupno će se razvedravati i u utorak će ponovno biti suho, no i dalje vrlo vjetrovito, posebice u Dalmaciji. Bura i sjeverni vjetar oslabjet će sredinom tjedna pa će dnevna temperatura ponovno biti u porastu, javlja HRT.

Na kopnu također u nedjelju sa zapada stiže naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Do kraja dana lokalno će, osobito u gorju, pasti i zamjetna količina kiše.

Na krajnjem će istoku veći dio nedjelje biti suh, naoblačenje će u te predjele stići tek navečer, no u ponedjeljak će ondje prevladavati oblačno s kišom, a na zapadu će se razvedravati. Početak idućeg tjedna bit će zamjetno svježiji i relativno vjetrovit, a od utorka će ponovno biti uglavnom suho.

U gorju se očekuje snijeg

Dakle, u subotu će završiti dugotrajnije relativno toplo te većinom suho razdoblje. U nedjelju će lokalno biti i obilnije kiše, a uz pad temperature zraka u višem gorju past će i malo snijega. Nakon niza mirnih dana, gotovo bez jačeg vjetra, treba upozoriti na vrlo vjetrovito vrijeme u prvoj polovini tjedna, koji će diljem Hrvatske biti znatno hladniji od ovoga tjedna, u mnogim mjestima vrlo vjerojatno i od prosjeka za ovo doba godine.

No već u tjednu u kojem završava listopad i počinje studeni, te u prvim tjednima studenoga, povećana je vjerojatnost za ponovno toplije razdoblje, ali ipak ne uz ovako visoku temperaturu kakvu smo imali prošlih dana.

Izdan niz upozorenja

Meteoalarm je za sutra izdao niz upozorenja za cijelu zemlju, osim njezinog krajnjeg istoka.

Narančasto upozorenje zbog obilne kiše i mogućih poplava na snazi je za cijelu obalu. Na Jadranu je na snazi i narančasto upozorenje zbog olujnog vjetra, očekuju se udari i do 110 kilometara na sat.

Za područje srednje i južne Dalmacije na snazi je i žuti alarm zbog mogućih izraženijih grmljavinskih oluja.

Na zapadu Hrvatske na snazi je žuti alarm zbog obilne kiše. Također postoji opasnost od poplava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...