NASA-in satelit zabilježio golemi porast emisije CO2, predviđanja za zemlju su crna

Podaci NASA-ina satelita pokazuju skokove u emisiji ugljikova dioksida širom svijeta, vezane uz godišnja doba te veliko povećanje 2015. u tropskom pojasu zahvaljujući El Ninu.

Zaključci pet istraživanja objavljeni u časopisu Science temeljeni su na podacima satelita koji prati emisiju ugljika. Satelit je 2014. lansirala američka svemirska agencija NASA i zove se OCO-2, orbitirajući opservatorij ugljika.

Zadaća satelita je proučiti kako se ugljikov dioksid, vodeći staklenički plin koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva, kreće po Zemlji i utjecaj vegetacije na emisiju i pohranu ugljikova dioksida.

“Podaci pokazuju zapanjujuće promjene u ciklusu ugljika na sjevernoj polutki ovisno o promjeni godišnjih doba. U proljeće nastaje dramatično povećanje emisije ugljika zahvaljujući biljkama”, navodi se u jednom od pet radova u časopisu Science.

“Tijekom zime vegetacija minimalno proizvodi ugljikov dioksid, ali raspadanje biljaka oslobađa ugljikov dioksid s porastom temperatura koje potiču emisije nastale izgaranjem fosilnih goriva nad Kinom, Europom i jugoistokom SAD-a.”

To dovodi do sezonskog porasta ugljika u travnju na sjevernoj polutki.

Nakon toga, s prolaskom proljeća i približavanjem ljeta, biljke počinju upijati ugljikov dioksid.

Još jedna od pet studija u časopisu Science otkrila je da je fenomen zagrijavanja oceana poznat kao topli ekvatorski El Nino rezultirao s mnogo više oslobađanja ugljika u tropskom pojasu nego ranijih godina.

El Nino je pojava koja izaziva fluktuiranje temperature površine mora i tlakova nad Tihim oceanom i može trajati više godina.

El Nino je 2015. i početkom 2016. “rezultirao oslobađanjem oko 2,5 gigatona ugljikova dioksida više u atmosferu u 2015. nego u 2011.”, navodi izvješće.

“Manje oborina u Južnoj Americi i povećanje temperatura u Africi bili su ključni pokretači te promjene”, dodaje se. Očekuje se da će se ta pojava pogoršati do kraja stoljeća zbog globalnog zagrijavanja u tropskim krajevima koji su tradicionalno služili apsorpciji emisije ugljika.

U 2015. i 2016. OCO-2 satelit je zabilježio 50 postotno povećanje atmosferskog CO2 u usporedbi s prosjecima zabilježenima ranijih godina.

U tropskoj Aziji povećano oslobađanje ugljikova dioksida bilo je većinom zahvaljujući izgaranju biomase, prenosi Net.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...