Općina Vir za udžbenike i školsku opremu isplatila više od pola milijuna kuna; Vučetić najavio novi vrtić i školu

Kako utjecati na povoljne trendove obrazovnog standarda, brinuti o svom stanovništvu i poticati izvrsnost, pokazala je Općina Vir na redovnoj godišnjoj dodjeli jednokratne materijalne pomoći roditeljima za nabavku udžbenika i školske opreme. Prijavljenih je bilo 218, za njih 207 potvrđena je uredna dokumentacija prijave, pa su im na maloj svečanosti u punoj vijećnici Općine Vir uručena rješenja o isplati ukupno 517.500 kuna, ili 2.500 tisuće po učeniku osnovnih i srednjih škola.

„Nova je školska godina i školarci su nam ponovno u akciji. Ovo je drugi korak njihovog obrazovanja; kreću s vrtićem, nastavljaju u osnovnoj i srednjoj školi te potom završavaju na fakultetima. Općina Vir prati sve njihove korake i brine o mladim virskim naraštajima od prvih njihovih dana do stjecanja zvanja i zanimanja, a ova je potpora za nabavku školskih udžbenika jedna od takvih konkretnih mjera potpore i poticanja obrazovanja“, kazao je zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić okupljenim roditeljima.

Uz ovu potporu u pojedinačnom iznosu od 2.500 kuna, Općina Vir financira i troškove učeničkog prijevoza do Privlake i Zadra, kao i školsku marendu svim virskim učenicima. Sve je to dio onoga što u virskoj Općini nazivaju „socijalnim društvom u praksi, a ne na papiru“, a virsko stanovništvo brigom koju u osjećaju u svim okolnostima.

„Lijepo je sve to. Ova potpora zapravo nadmašuje sve što nam treba za našu školsku djecu“, kaže nam Nada Gabrijel, mama dvoje osnovaca: Gabriela u sedmom i Sare u prvom osnovne. Isto misli i Marina Jurić čiji Leon i Lana pohađaju sedmi razred u privlačkoj osnovnoj školi, odnosno drugi u područnoj virskoj školi.

„Dobili smo pet tisuća kuna za nabavku udžbenika i školske opreme što je više nego dovoljno. Nema se tu puno što za reći osim zahvaliti, jer ovu i druge potpore dobivamo svake godine“, kaže gospođa Marina. Riječ je o raznim socijalnim davanjima, potporama i programima za obrazovanje koje još uključuju jednokratne materijalne potpore za novorođenu djecu u iznosu od 7.500 kuna za prvorođeno dijete, odnosno dvostruki iznos za svako sljedeće dijete do 112.500 kuna koliko su već dobivale obitelji s najviše petero djece. Općina Vir također redovito osigurava prigodne božićno-novogodišnje poklone za više od 200 korisnika dječjeg vrtića i osnovnoškolsku djecu u Područnoj školi u Viru, a kruna socijalne politike Općine Vir i poticanja obrazovanja od malih nogu svakako su stipendije za sve virske studente. Po završetku studija studentima se još i pruža mogućnost odrađivanja pripravničkog staža u općinskoj upravi i poduzećima u vlasništvu Općine Vir uz dohodak od 5.700 kuna neto mjesečno, za razliku od prakse u ostatku Republike Hrvatske gdje taj dohodak iznosi 1.600 kuna. Sve skupa, za potrebe djece i mladih na području Općine Vir godišnje se izravno, ili kroz dodatne aktivnosti, izdvoji oko 3,5 milijuna kuna.

U NAREDNE ČETIRI GODINE

Općina Vir najavila velike predškolske i školske projekte

GRADIT ĆE SE NOVI VRTIĆ KAPACITETA 150 DJECE I OSNOVNA ŠKOLA ZA 300 UČENIKA

Sve veći broj djece na otoku Viru i zahtjeva koje roditelji upućuju Dječjem vrtiću „Smješko“ za korištenjem njegovih usluga, kao i činjenica da je iz istog razloga uvedeno plaćanje vrtićke usluge, potakli su traženje rješenja kojim bi svi – Općina Vir, djelatnici Dječjeg vrtića „Smješko“, roditelji i djeca – bili zadovoljni. Tako će Općina Vir u naredne četiri godine graditi novu vrtićku zgradu kapaciteta za 150 djece.

„Time bi definitivno riješili problem nedostatka prostora. Imamo pozitivan trend sve većeg broja djece na Viru, a kako želimo zadovoljiti potrebe djece i roditelja, nova zgrada bit će dobro rješenje“, naglasio je zamjenik načelnika Vučetić. Pored sve većeg broja djece vrtićke dobi, prvi put u povijesti rada Osnovne škole „Privlaka“ broj učenika s područja Općine Vir premašio je brojku privlačkih učenika. Dosad je Privlačana bilo tri puta više, potom se ta razlika postupno smanjivala do prošle školske godine koja je ujednačila broj učenika s Vira i iz Privlake. Sada je priča krenula u drugom smjeru, a to je signal za još jedan iskorak na otoku.

„Ovom smo činjenicom dobili uvjete za otvaranje vlastite škole, tako da ćemo uz gradnju novog vrtića dobiti i novu školsku zgradu na Viru kapaciteta 300 učenika uz školsku multifunkcionalnu dvoranu“, još je napomenuo Vučetić. Ovom će gradnjom školske zgrade postojeća Područna škola na Viru postati osmogodišnja osnovna škola.

S NOVOM ZGRADOM VRTIĆ ĆE PONOVNO BITI BESPLATAN

Kako je ove godine u novom odgojno-obrazovnom ciklusu broj prijava za korištenje usluga Dječjeg vrtića „Smješko“ za oko 30 posto premašio kapacitet i mogućnosti virskog vrtića, usluge vrtića će se od 1. studenog naplaćivati minimalnom cijenom od 600 kuna mjesečno. Trenutno je 70 djece u vrtiću uz 15 djece jasličke skupine koja će skoro početi s radom, ali je na adresu virskog vrtića stiglo 90-ak zahtjeva. Kako bi se u ovakvoj situaciji ostvarilo načelo istih uvjeta za sve i pronašlo pravedno rješenje, vrtić će se privremeno plaćati dok se ne steknu uvjeti da svi koji žele mogu u vrtić.

„Tada će vrtić ponovno biti besplatna usluga za svu virsku djecu. Tako je bilo i dosad, odnosno od prvog dana osnutka ove ustanove“, potvrdio je zamjenik načelnika Vučetić kako je odluka o plaćanju vrtićke usluge samo privremena mjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...