Oprez! Nova prijetnja na Facebooku zlorabi vašu listu prijatelja

Ako ste nedavno primili poruku prijatelja na Facebooku da hitno trebaju vašu pomoć kako bi pristupili svojem profilu – stanite. Velike su šanse da netko zaštitu Facebooka koristi protiv vas, piše Tportal.

Vijest o novom pokušaju phishinga dolazi sa stranice Acces Now. Riječ je o prijevari koja korisnika nastoji navući da preda šifru za otvaranje profila nekome kome navodno može vjerovati.

Napad započinje osoba koja je preuzela profil vašeg prijatelja na Facebooku. Haker će vam poslati hitnu poruku u kojoj tvrdi da nastoji ponovno ući u svoj profil.

Tražit će vas da provjerite svoj e-mail za sigurnosnu šifru. Kada to krenete raditi, pokušat će se uvući u vaš račun pomoću opcije ‘Zaboravio sam lozinku’.

Poanta je da u trenu kada provjerite svoj račun za sigurnosni kod, pošaljete onaj koji otklljučava vaš račun i time hakeru predati svoj profil na Facebooku.

Ova metoda krađe profila zlorabi značajku koju je Facebook uveo još 2013. Riječ je o takozvanim ‘prijateljima od povjerenja’ kojima možete dati ovlasti za spašavanje vašeg računa svaki put kada vas netko iz njega izbaci. Prevarant tvrdi da je jedan od tih ljudi, a čak i da krenete provjeravati, nećete naići na niti jedan znak da se radi o muljaži.

Jako dobar način kako izbjeći ovu prijevaru je doslovno nazvati osobu koja vas je upravo kontaktirala. Ako nemaju pojma o čemu pričate, to bi mogao biti prilično jasan znak da vas netko nastoji prevariti. Također je jako korisno imati spisak prijatelja koji imaju vašu šifru za spašavanje računa.

Još jedna jako dobra metoda provjere je informacija koju navodni prijatelj od vas traži. Ako su izbačeni iz svojeg profila, svaki član mreže ‘prijatelja od povjerenja’ vam neće dobiti šifru za spašavanje računa, već samo mali dio nje. Trebat će vam dijelovi šifre svakog od njih kako biste vratili svoj račun. Drugim riječima, radi se o drukčijim sigurnosnim šiframa od one koju koristite za spašavanje vlastitog profila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...