Napao nećaka

Pešut je nepravomoćno osuđen za nasilje u obitelji, uputio je žalbu Visokom prekršajnom sudu

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru, i član GO HDZ-a Zadar, kao što je Index jučer pisao, fizički je napao svog nećaka Karla Pešuta i njegovu majku 25. svibnja ove godine.

Podsjetimo, incident se dogodio nakon što je pročelnik Pešut napao Karlovu majku u vidno alkoholiziranom stanju, izjavio je jučer Karlo nakon što ga je Index kontaktirao.

Pijan vikao na nevjestu i krenuo rukama prema njoj

Karlo nam je kazao kako ga je stric napao jer je išao zaštititi svoju majku koja je pročelnika Pešuta pitala zašto joj je iščupao cvijeće iz vrta, piše Index.

“Ubit ću te, kurvo”

“Incident se dogodio 25. svibnja navečer nakon što smo se moja majka i vratili iz jednog trgovinskog centra. Moram prvo spomenuti da pročelnik Pešut, dakle, moj stric, živi u jednom dijelu obiteljske kuće, u drugom sam ja, a moji roditelji žive u trećem dijelu. Svatko živi u svom stanu, svi smo odvojeni jedni od drugih. Dakle, kad smo se vratili iz šopinga, majka je otišla u vrt kako bi zalila cvijeće koje je nekoliko dana ranije posadila u naš zajednički vrt. Kada je došla u vrt, majka je vidjela da je cvijeće iščupano i razbacano po dvorištu. Ja sam se u tom trenutku nalazio na prozoru jer sam išao zapaliti cigaretu. Majka je mog strica pitala zašto joj je iščupao cvijeće i pobacao ga po vrtu, na što joj je on odgovorio salvom teških uvreda, govorio joj je da je kurva i u tom trenutku sam vidio da je krenuo fizički i rukama prema njoj, vičući da će je ubiti. Istog trena sam sišao u vrt i stao između njih kako bih spriječio sukob”, kazao je jučer Karlo Pešut.

Prijetio im da će ih ubiti pa premlatio nećaka koji je stao u obranu svoje majke

Kada je uzeo majku pod ruku i krenuo prema stanu, pročelnik Pešut svog nećaka Karla izudarao je šakama po glavi i vratu. Bio je, kako Karlo kaže, vidno pijan.

“Tada sam uzeo majku pod ruku i krenuli smo prema stanu. Međutim, kada sam okrenuo leđa stricu, a sve u želji da odemo u miru u stan, on me počeo udarati šakama po glavi i vratu. Vikao je da će ubiti mene i moju majku. Nakon toga me stisnuo uz zid i počeo me gušiti. Nekako sam se izvukao iz cijele situacije i, kad sam došao na sigurno sa svojom majkom, istog trena sam nazvao policiju. Policiji je trebalo nekih 45 minuta da dođe, a Mario je za to vrijeme iskoristio priliku i pobjegao. Inače, ta priča oko našeg vrta i cvijeća samo je bila okidač cijele situacije oko njega. On je, naime, vrlo često nasilan i agresivan jer često pije“, kazao je Karlo.

HDZ-ovca je policija uhapsila i odvela na Prekršajni sud

I policija je potvrdila navode Karla. Podigli su prijavu protiv Marija Pešuta radi obiteljskog nasilja. Glasnogovornik Policijske uprave zadarske, Elis Žodan, za index je potvrdio kako su pročelnika prvo uhapsili, pa odveli na Prekršajni sud. Pešut je nakon ispitivanja pušten i nije mu određen pritvor.

“Navedeni gospodin je uhapšen i odveden na Prekršajni sud radi evidentiranog prekršaja iz Zakona o zaštiti obitelji, preciznije, prekršio je članak 4. koji se odnosi na nasilje u obitelji, koje kaže da je svaki oblik tjelesnog, psihičkog, spolnog ili ekonomskog nasilja, a osobito tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije – prekršaj. Dakle, policija je utvrdila da je počinjen prekršaj iz gore navedenog zakona i shodno zakonskim normama smo reagirali i uhapsili dotičnoga. U ovom slučaju Policijska uprava zadarska je tužitelj i mi smo temeljem izvida utvrdili činjenično stanje”, kazao nam je Žodan.

Prekršajni sud u Zadru Indexu je poslao presudu: Mario Pešut nepravomoćno je osuđeni obiteljski nasilnik

Iako je Index u nekoliko navrata prošlog tjedna pokušao doći do informacije o suđenju pročelniku Pešutu, to nam do danas nije uspijevalo. Ipak, nakon što smo danas kontaktirali predsjednicu Prekršajnog suda u Zadru, Jadranku Nižić osobno, sat vremena nakon razgovora dostavljen nam je odgovor u kojemu jasno piše kako je pročelnik Pešut nepravomoćno osuđen radi obiteljskog nasilja. Međutim, Pešut se žalio Visokom prekršajnom sudu pa će se do pravomoćnosti presude ipak pričekati neko vrijeme, piše Index.

Dio presude koji nam je dostavio Prekršajni sud u Zadru prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

sukladno Vašem upitu obavještavamo Vas kako je pred ovim sudom dana 20. rujna 2017. donesena osuđujuća presuda u postupku koji se vodio protiv okrivljenika Maria Pešuta, poslovni broj: Pp 22 J-507/17, zbog prekršaja iz čl. 20. st. 2. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Nepravomoćnom presudom okrivljenik je proglašen krivim za navedeno djelo prekršaja te mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kn. Dana 05. rujna 2017. okrivljenik Mario Pešut je po svom branitelju izjavio žalbu protiv nepravomoćne presude te je cjelokupan spis predmeta upućen Visokom prekršajnom sudu RH na donošenje odluke povodom žalbe.

Gradonačelnik Zadra neodređeno o obiteljskom nasilniku Pešutu

Na upit Indexa zašto je Mario Pešut još uvijek pročelnik, unatoč nepravomoćnoj presudi po kojoj je osuđen kao obiteljski nasilnik, gradonačelnik Zadra Branko Dukić kratko nam je e-mailom preko svoje pomoćnice za poslove informiranja i odnosa s građanstvom odgovorio kako će “poštivati sve propisane zakonske odredbe”.

“Informaciju o nepravomoćnoj sudskoj presudi u postupku protiv pročelnika Marija Pešuta saznali smo iz medija. Gradska uprava poštovat će sve propisane zakonske odredbe neovisno o
kome se radi”, kazao je Dukić za Index.

Pešut prima visoke naknade kao član Upravnog odbora u više trgovačkih društava

Shodno gore navedenim izjavama policije, članova obitelji Marija Pešuta, na kraju i nepravomoćne presude Prekršajnog suda u Zadru, Index je kontaktirao i Lučku upravu Zadar i Zračnu luku Zadar u čijim upravnim odborima sjedi Mario Pešut, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Pešut unatoč svemu i dalje primati visoke novčane naknade u spomenutim društvima.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar