Plenković: “Ne znam gdje je Ivica Todorić”

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u nedjelju da nema informacije gdje se nalazi bivši predsjednik Uprave Agrokora Ivica Todorić, za kojim je raspisana tjeralica, i da ne komentira pravosudni proces, te ponovno odbacio Todorićeve optužbe na račun Vlade.

– Ponovno otklanjam tezu i ne komentiram proces, rekao je Plenković novinarima koji su tražili komentar Todorićevih tvrdnji da se u slučaju Agrokor radi o političkom progonu i projektu rušenja koncerna.

Rekao je da nema nikakvih saznanja gdje se nalazi Ivica Todorić i je li u Švicarskoj, kako su objavili neki mediji. Da nemaju informacije o tome gdje je Todorić rekla je novinama i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Njihove komentare najnovije objave na Todorićevu blogu po završetku sastanka čelnika HDZ-a i HDZ-a BiH.

Nakon što je za njim jučer raspisana tjeralica, vlasnik i bivši predsjednik uprave koncerna Agrokor Ivica Todorić je ponovio da su on i njegovi suradnici izloženi političkom  progonu; ustvrdio je kako prikuplja činjenice kojima dokazuje da je “projekt rušenja Agrokora stvoren u sprezi između hrvatske političke elite i stranih lešinarskih fondova”  te poručio da će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se “suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika”.

Plenković je, upitan o kritikama predsjednika SDP-a Davora Bernardića kako HDZ ne želi da proradi istražno povjerenstvo o Agrokoru i da time štite kriminal, ponovio da su HDZ i Vlada otvoreni za rasvjetljavanje svih aspekata koji se odnose na Agrokor “od nultog trenutka do danas”.

– Što se tiče poštivanja načela zakonitosti, bilo bi dobro da oni, koji su ucjenjivali da se odgovarajućom većinom se ne izaberu ustavni suci mjesecima, vode računa o svojoj političkoj odgovornosti i da se zapitaju da li Hrvatski sabor, kao zakonodavno tijelo, treba pokazivati primjer da poštuje propise koji su u zemlji na snazi, rekao je Plenković.

Predsjednica me izvijestila o temama i sadržaju posjeta Rusiji

Plenković je potvrdno odgovorio na upit je li ga predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila o sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju na kome su sudjelovali i čelnik Sberbanka Herman Gref i hrvatski državni tužitelj Dinko Cvitan.

– Je, čuli smo se i razgovarali o sadržaju i temama posjeta, rekao je.

Upitan o sutrašnjem izmještanju Ureda predsjednice u Dubrovnik, Plenković je pozitivnim ocijenio želju Grabar-Kitarović da izmješta svoj ured kako bi se senzibilizirala za konkretna pitanja važnima za građane, ali i za socijalni i gospodarski razvoj različitih dijelova zemlje.

– U ovom trenutku njezin odlazak na sam jug Hrvatske smatram dobrodošlim i dugoplaniranim. Siguran sam i da će u momentima vezanim uz obljetnice iz Domovinskog rata njezina prisutnost u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji biti korisna, istaknuo je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...