Počelo suđenje Kalmeti, obrana: “Nema ni jednog svjedoka da ga tereti”

Čitanjem optužnice i izjašnjavanjem o krivnji, na Županijskome sudu počelo je suđenje bivšem HDZ-ovu ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i drugima u slučajevima ‘Remorker’ te u slučaju filma ‘Prometna renesansa Hrvatske’.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović rekao je kako će obrana dokazati da nema niti jednog dokaza da bi Kalmeta sudjelovao u kaznenim djelima za koje optužen, pišu 24sata.

– Nema niti svjedoka niti suokrivljenika koji bi izravno teretio Kalmetu, jedino Josip Sapunar, koji je na ovom sudu imao više postupaka, a koji u njima ima dealove s DORH-om.

Što se tiče optužbe da je ugovaranje snimanja filma ‘Prometna renesansa Hrvatske’ s Fimi medijom oštetio Ministarstvo prometa, Vilajtović tvrdi kako će tijekom suđenja dokazati odsutnost bilo kakvog elementa kazanog djela.

Kalmeta je u slučaju Remorker optužen da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Tome je pripojena i optužnica prema kojoj je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Trojica Kalmetinih suoptuženika u slučaju Remorker – Igor Premilovac, Josip Sapunar i Ivan Berket već su sporazumno osuđeni na godinu dana zatvora koje će zamijeniti radom za opće dobro. Uoči nagodbe priznali su sve optužbe USKOK-a. Kalmeta je prije izjavljivao da jedva čeka suđenje i poriče bilo kakvu krivnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...