Pogledajte ovu tablicu i bit će vam jasno kamo odlazi vaša plaća i koliko toga dajete državi

Poduzetnik Hrvoje Merki na svom Facebook profilu objavio je zanimljivu tablicu koja pokazuje kamo odlazi dobar dio vaše plaće koju zaradite na poslu.

Merki je u prikazu koristio prosječnu hrvatsku plaću koju zaradi stanovnik Zagreba. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječan plaća za kolovoz iznosila je 7.956 kuna.

Osobni dohodak (plaća) se sastoji od 8 dijelova, a radnik može slobodno odlučiti samo o netu, te vrlo djelomično izabrati (žuto polje) u kojem će obveznom mirovinskom fondu povjeriti 5% svoje buduće mirovine. Na sve ostalo radnik nema nikakav utjecaj i slobodu odlučivanja. Mnogima u RH će ova slika pomoći da shvate gdje idu njihovi novci, napisao je Merki uz tablicu a prenosi N1.

Koliko država stvarno uzima od (vaše) plaće?

Znate li koliko vašeg novca svakog mjeseca ubire država i to samo ako se gleda direktno oduzeti iznos iz vaše plaće? Po poreznim opterećenjima i davanjima Hrvatska je pri vrhu, ne samo europske, već i svjetske ljestvice.

U prosjeku tako država po zaposlenom samo od plaće ubire nešto više od 2.400 kuna mjesečno, odnosno oko 30 posto.

Ne uzima se svima jednako. Prema Zakonu o porezu na dohodak, ovisno o visini primanja, država plaće oporezuje različitim poreznim stopama:

  • 12 posto za poreznu osnovicu do 26.400 kuna godišnje (do 2.200 kuna mjesečno);
  • 25 posto za poreznu osnovicu iznad 26.400 kuna do 105.600 kuna godišnje, odnosno na idućih 79.200 kuna (od 2.200 kuna do 8.800 kuna mjesečno, odnosno na idućih 6.600 kuna)
  • 40 posto za poreznu osnovicu iznad 105.600 kuna godišnje (iznad 8.800 kuna mjesečno).

Neoporezivi dio dohotka iznosi 2.200 kuna mjesečno. U porezne olakšice vam se, između ostalog, ubrajaju djeca i uzdržavane osobe pa najgore po pitanju davanja iz plaće prolaze samci. Stopa prireza najveća je u Zagrebu, gdje iznosi 18 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...