Policija je legitimno jurila Sukošanom 120 na sat bez upaljenih rotirki, a čitatelj koji ih je snimio bio je u prekršaju zbog mobitela

Policijski službenici u zadarskoj patroli, koji su 8. listopada brzo vozili kroz Sukošan, nisu bili u prekršaju jer su žurili na intervenciju, ali je zato očito u prekršaju bio čitatelj portala ŠibenikIN koji je jurio za njima i sve to snimao mobitelom, rekli su nam u zadarskoj policiji nakon što su analizirali snimku jurnjave koju nam je ustupio čitatelj.

Prije desetak dana, podsjetimo, ŠibenikIN objavio je priču i video snimku čitatelja koji je vozio za policijskom Škodom dok se pri brzini od 120 kilometara na sat kretala naseljenim mjestom bez upaljenih rotirki, prelazeći preko pune crte na drugu stranu ceste. Snimku smo poslali zadarskoj policiji koja je obećala provjeriti o čemu je riječ, a nakon što su analizirali snimku i provjerili aktivnosti svoje patrole toga dana, odgovorili su nam da njihovi momci nisu počinili prekršaj.

‘Nakon analize dostavljenog videa koji vam je dostavio čitatelj, utvrđeno je da su policijski službenici prilikom vožnje koja je predmet snimke bilu upućeni na službenu zadaću, tj, nalazili su se na intervenciji.  Zakon o sigurnosti cestovnog prometa predviđa da su policijski službenici (kao i druga vozila žurnih službi poput vatrogasaca ili HMP ) u takvim slučajevima izuzeti od primjene odredbi ovog zakona kad je u pitanju prekoračenje brzine. Uporaba rotirajućih svjetala stvar je procjene službenika u konkretnoj situaciji’, objasnio je Žodan Elis, glasnogovornik zadarske policije.

No, prema viđenom na snimci, nastavio je, vidljivo je kako čitatelj vozi brzinama od 100 do 120 kilometara na sat pokušavajući dostići policijsko vozilo na intervenciji, pri čemu i snima mobitelom, posve nerazumno riskirajući  prometnu nesreću, a sve to da bi se ‘osvetio’ policajcima koji su ga zatekli u prekršaju prekoračenja brzine, primijetio je glasnogovornik.

Iz zadarske policije zato upozoravaju vozače da se okane sličnih ‘avantura’ jurnjave, kako za policijom, tako i za drugim hitnim službama, jer osim što čine prekršaje u prometu, takvim nesmotrenim ponašanjem ugrožavaju sebe i druge.

Da su kojim slučajem zaustavili čitatelja ‘stalkera’, koji je jurio za njiihovim vozilom želeći policajce uhvatiti u prekršaju i sve to snimao mobitelom, dobio bi veliku kaznu. Za prekoračenja brzine od 20 do 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, policija naplaćuje novčanu kaznu od 1.000 do čak 15.000 kuna u najtežim slučajevima, uz negativne bodove i moguće oduzimanje vozačke dozvole na razdobolje od tri mjeseca do godinu dana.

Uz sve to, da su uhvatili čitatelja u trenutku kada je on lovio policijsku patrolu, naplatili bi mu i 500 kuna kazne zbog korištenja mobitela u vožnji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...