Predstava “Bembo i prijatelji protiv mina” u OŠ “Braća Ribar” u Posedarju

Sutra, 13. listopada, s početkom u 10.30 h, u sklopu preventivne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, u Osnovnoj školi „Braća Ribar“ u Posedarju održati će se predstava pod nazivom „Bembo i prijatelji protiv mina“, namijenjena djeci od 6 do 10 godina starosti.

Kampanju pod ovim nazivom MUP od 2007. godine provodi u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, a u skladu sa Zakonom o oružju.

Od sredine 2013. godine dio ove kampanje se provodi na način da djeca (starijeg predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) kroz „strip radionice“ šalju svoju poruku o opasnostima posjedovanja oružja te opasnostima od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava, sve kako bi se i oni senzibilizirali za ovu problematiku.

U posljednje tri godine Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije podržalo je i uključilo se u ove aktivnosti, pa je u kampanju uključena i  predstava „Bembo i prijatelji protiv mina“ koja je odigrana u Obrovcu i Benkovcu.

Sukladno Planu aktivnosti Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije za 2017.godinu predviđeno da se ove godine održi u osnovnoj školi u Posedarju.

Pratiti će je djeca nižih razreda te škole i pripadajućih područnih škola, koja još uvijek žive na područjima koja su djelomično zagađena minama.

Predstava je to koja djecu, kroz priču prilagođenu njihovoj dobi, upoznaje o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti.

U predstavi sudjeluju: Kristijan Ugrina (Kikijus Astronomicus), Ivanka Mazurkijević (Ivanka Štrebsa), Slaven Juriša (Bembo) i Ivana Pavlović (Zuz), a osmislio je i režirao Željko Zorica (1957.-2013.) sa suradnicima.

Nakon predstave, svoje će aktivnosti i opremu kojom se koriste u radu predstaviti i djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje i policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu PU zadarske, kako bi se edukacijom i senzibilizacijom za ovu problematiku obuhvatio što veći broj građana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...