Preko student servisa uskoro će moći raditi i izvanredni studenti?

Ako se prijedloga novoga Zakona o studentskom radu usvoji pravo na rad preko studentskih servisa trebalo bi se proširiti na sve studente koji nisu u radnom odnosnu.

To bi značilo da će prvi put preko student servisa mogli raditi i studenti u statusu izvanrednih piše Jutarnji list.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, od oko 160.000 studenata, izvanrednih je njih 44.000.

Prema postojećim propisima rad preko student servisa bio je dozvoljen sam redovnim studentima, a za izvanredne je ta mogućnost bila pod embargom jer se podrazumijevalo da su ionako zaposleni, što je u stvarnosti daleko od istine.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u nedavnom je intervjuu Hini kazala da bi prijedlog zakona ovaj tjedan trebao krenuti u javnu raspravu.

“Nadam se u javnoj raspravi dobiti podršku da se to područje, ne samo uredi, već da svi studenti, koji nisu u radnom odnosu, mogu raditi ako to žele”, kazala je Divjak.

Prijedlogom zakona definirana je minimalna naknada za studentski rad. Dok ona sada iznosi između 15 i 35 kuna, zakonski minimum trebao bi se kretati oko 20 kuna.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...