Prije 32 godine Zadranin ubacio nestvarna 144 koša i srušio Draženov rekord!

NA današnji dan prije 32 godine Zadar je u prvom kolu Kupa Radivoja Koraća pobijedio Apoel iz Nikozije rezultatom 192:116, a igrač Zadra Zdenko Babić ubacio je nestvarna 144 koša.

Košarkaška sezona 1985./86. donijela je Zadranima, uz nastup u prvenstvu bivše države, sudjelovanje u Kupu Radivoja Koraća. Uoči početka sezone uprava kluba napravila je vrhunski posao. Za trenera je dovela Vladu Đurovića, sjajnog stručnjaka koji je malu Šibenku doveo do slavnog finala s Bosnom 1983., podsjeća Index.

Zadar je te sezone imao izuzetno jaku momčad. Okosnicu ekipe momčadi činili su Ante Matulović, Darko Pahlić, Petar Popović, Ivica Obad, Stojko Vranković, Darko Blažević, Veljko Petranović, dolazio je mlađahni Arijan Komazec, a tu je bio i Zdenko Babić, jedan od najboljih i najtalentiranijih mladih igrača u Jugoslaviji.

U prvom kolu Kupa Radivoja Koraća suparnik Zadru bila je ciparska momčad Apoel iz Nikozije, potpuni autsajder koji je zbog smanjenja troškova pristao da se obje utakmice odigraju u Zadru.

U prvoj utakmici Zadar je pregazio nedoraslog suparnika 121:40 (60:12), a nekoliko dana poslije bio je uzvrat. Prije druge utakmice u svlačionici dogovoreno je da netko od igrača, uz nesebičnu potporu ostalih, pokuša dati više poena nego pokojni Dražen Petrović nekoliko dana prije.

Samo pet dana ranije Petrović je u utakmici prvenstva Jugoslavije sa 112 koševa sam “razmontirao” ljubljansku Olimpiju i tako srušio svjetski rekord po broju poena na jednoj utakmici.

Dražen je od početka svoje karijere imao jednu veliku želju, a to je da sruši rekord Wilta Chamberlaina iz 1962., kada je New Yorku u NBA ligi zabio 100 koševa.

Dražen je srušio rekord, no “iživljavanje” na djeci mnogi mu nisu oprostili. Tako su se Zadrani dogovorili da će napraviti sve da Petrovićev rekord sruše već nakon pet dana.

Zadrani su, uz pristanak trenera Vlade Đurovića koji je bio bolestan pa je utakmicu vodio njegov pomoćnik Branko Šuljak, odabrali Zdenka Babića, a na prijedlog Petra Popovića. Već u početnim minutama svatko je u dvorani shvatio o čemu se radi, pa se žestoko navijalo za svaki Babićev poen i on je, pogodivši 28 trica, premašivši Dražena debelo prije kraja utakmice, došao do 144 poena.
”U početku mi se ideja o rušenju službenog rekorda nije svidjela. Kasnije sam, potaknut velikom razlikom iz prve utakmice 121:40 i željom da publici ponudimo nešto spektakularno i posebno, prihvatio ideju igrača”, kasnije se te utakmice prisjetio Đurović.

”Prvotna je ideja bila da rekord pokuša srušiti Petar Popović, no to se nije dogodilo, baš kao što su odustali Matulović, Mlađan, Hrabrov, Pahlić i ostali”, pričao je Đurović. Odluka je pala na Babića koji je Draženov rekord srušio za samo 26 minuta, zabijajući koš u prosjeku svakih 17 sekundi sraza, a Zadar je utakmicu dobio 192:116.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najviše koševa na jednoj utakmici postigao je tada 13-godišnji Šveđanin Mats Wermelin koji je u veljači 1974., u trijumfu svojeg kluba Stockholma na regionalnom turniru, bio jedini strijelac u pobjedi 272:0. Više od Babića ubacio je i jedan Hrvat. 13-godišnji  Virovitičanin Marin Ferenčević, igrajući za Viroviticu, koš Graminee utrpao je sa 178 koševa u slavlju 187:70, iako je deset minuta prosjedio na klupi.

Ipak, ti učinci ostvareni su u utakmicama mlađih selekcija i na amaterskoj razini, dok je Babić svoja 144 koša ubacio u utakmici europskog kupa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...