Promatranje ptica u Ninskoj laguni; Ekološka manifestacija koja se razvija sedam godina

Nin je EDEN destinacija – europska destinacija izvrsnosti. Titulu da uđe između stotinjak skrivenih dragulja Europe, kako Europska komisija naziva EDEN destinacije, Nin je dobio 2010. godine. Upravo nagrada EDEN obvezuje da se posebna pažnja poklanja okolišu, očuvanju bioraznolikosti te razvoju održivog i odgovornog turizma. Potaknuta smjernicama Europske komisije, već naredne godine po dobivanju prestižne titule održivog turizma, Turistička zajednica Grada Nina pokrenula je ekološki susret u laguni pod nazivom – Europski dan prebrojavanja ptica. Ovaj projekt se razvija već sedam godina zahvaljujući suradnji brojnih biologa i ornitologa volontera koji kroz predavanja poučavaju te u praksi pokazuju kako se vodi briga o ptičjem svijetu te kako se ovo prirodno bogatstvo može oblikovati u turistički proizvod tzv. birdwatching.

Osnovni cilj ove ekološke manifestacije je promocija iznimne biološke vrijednosti lagune i područja ninske solane kao iznimno važnog močvarnog područja, s naglaskom na faunu ptica jer oko 200 vrsta ptica biraju ovaj lokalitet za svoje stalno ili povremeno boravište. Tako su plamenci protekle godine na svom preletu otkrili Ninsku lagunu. Naime, prošle godine doletio je jedan plamenac i boravio nekoliko tjedana, a ove godine je došlo njih 8 koji borave na području lokaliteta ljekovitog blata i ornitološkog područja solane. Na području Nina ima ukupno 8 Natura 2000 staništa, a posebno se ističe lokalitet prirodnog eko botaničkog vrta gdje je priroda osmislila jedinstvenu zonu i položila 4 Natura 2000 staništa jedno uz drugo, omogućivši tako da se na Kraljičinoj plaži i na lokalitetu ljekovitog blata razvije neobična močvarna vegetacija sa mnogim osjetljivim, ugroženim i endemičnim biljkama, a istovremeno omogućivši da čovjek u takvom neobičnom okruženju uživa, potraži odmor i relaksaciju. Čitavo je područje lagune uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000 staništa, sastavljenu od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i staništa kojima ninski kraj obiluje. Najpoznatije vrste ptica koje su zaštićene i izuzetno ugrožene, a gnijezde se u Ninskoj laguni su: vlastelica, morski kulik, mala bijela čaplja i vodomar.

Na ovoj ekološkoj manifestaciji, obilaskom terena su sudjelovali poznati biolozi Goran Šafarek i Morana Bačić iz Jadere Natura, javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Zadarskoj županiji. Goran je okupljenima objašnjavao o vrstama ptica koje žive u laguni, govorio je o njihovom načinu života i staništu lagune te zbog čega je važno održivo gospodarenje te je konstantno isticao da je Ninska laguna jedno od uistinu vrijednih staništa u Hrvatskoj.

U Osnovnoj školi “Petar Zoranić” Nin školskoj djeci predavanje je održao ornitolog Goran Šafarek educirajući mlade o tome u kakvom području žive i pozvao ih da brinu o očuvanju lagune, povećanju brige o pticama i ostalim biljnim i životinjskim vrstama. Ninski fotograf Marin Stulić koji neumorno između ostalog fotografira ljepote prirodne baštine grada Nina i ptice koje žive u laguni, pokazivao je fotografije i objašnjavao lokacije na kojima ih djeca mogu vidjeti. Ostali sudionici u ekološkom susretu: Dalibor Lovrić, Josip Brajković, Marija Dejanović, Ana Glavan, Tereza Proroković, Kristijan Čvrljević, Anđela Zorić, Angelo Pijaca te okupljeni turisti.

Promatranje ptica održalo se na području Ninske lagune, jedne od svega nekoliko vrlo rijetkih staništa na našoj obali u koja spadaju i niske muljevite i pjeskovite obale s močvarnim djelovima. Istražen je lokalitet ljekovitog blata uz Kraljičinu plažu, a ptice su se promatrale i sa promatračnice okrenute poljima soli koja je postavljena uz cestu. Za ljubitelje ptica i birdwatchere, ali i sve koji vole prirodu, ovo je bila jedinstvena prigoda da se upoznaju sa vrijednostima prirodne baštine koja okružuje stari grad Nin na otoku.

Susreti ove vrste imaju edukacijski karakter da se kroz informiranje građana, školske djece i turista poveća svijest o očuvanju osebujnog svijeta unutar jedinstvene hrvatske lagune i močvarnog na području grada Nina, koje su mnoge ptice odabrale za svoj dom. Za sve promatrače bili su osigurani dalekozori kojima su mogli promatrati ptice te su bilježili podatke o vrstama ptica koje su uočili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...