Prometni stručnjak: “Sutkinju koja je oslobodila Horvatinčića treba doživotno isključiti iz pravosuđa”

Presudu Tomislavu Horvatinčiću, koju je jučer donijela sutkinja Maja Šupe prometni stručnjak Željko Marušić, smatra nacionalnom sramotom.

“To još jednom, sada dramatično, pokazuje da je u pravosuđu primarni zloćudni tumor svih problema u prometu, a sve ostale teške nepravilnosti tek su metastaze”, tvrdi Marušić ističući kako je u cijelom slučaju vidljiva nepravda i nevjerodostojnost s obzirom na Horvatinčićeve izjave iz 2011. Uz to, dodaje, kosi se s bitnim elementima prometne sigurnosti. Smatra kako sutkinju koja je Horvatinčića oslobodila krivnje treba doživotno isključiti iz pravosuđa, piše Net.hr.

Bez amnestije

“Nije ključni problem ni u tome što su kinematika i dinamika sudara u suprotnosti s logikom kojom se rukovodila sutkinja Šupe. Nažalost i vještaci.

Gliser, naime, za razliku od automobila, nema upravljački trapez ni prilagođenu geometriju kotača (kutove usmjerenosti i zatura), koji osiguravaju da i puštanjem volana auto drži pravac. A kontakt s podlogom nije trenjem, nego hidrodinamički, pa puštanjem upravljača (kormila) iz ruku gliser teško zadržava pravac, čak i na mirnom moru.

Ako je Horvatinčić upravljao gliserom, a nije blokirao upravljač (kormilo) u središnjem položaju i snagu motora u području visoke snage, odnosno glisirao na “autopilotu” kako su mnogi utemeljeno pretpostavljali, pri ‘kratkotrajnom gubitku svijesti’ gliser bi se ponašao bitno drukčije nego što se, po izjavama svjedoka i vještačenju, dogodilo”, pojašnjava Marušić dodajući da taman da se i dogodilo ono što je posljednje izjavio Horvatinčić, ne bi ga amnestiralo zbog velike neodgovornosti.

S narušenim zdravljem u gliser

“Kako itko narušena zdravlja, a padanje u nesvijest to implicira (samo jedan takav slučaj kandidatu za pilota onemogućava dobivanje letačke dozvole), smije otpustiti brutalnu snagu pogonskih motora i velikom brzinom zaglisirati akvatorijem, u kojem se mogu očekivati brodice, jedrilice, surferi, čak i neodgovorni plivači?!”, pita se Marušić ističući kako je riječ o pravosudnom presedanu.

“Što ako se, istom logikom, oni koji protutnje kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrte nekoliko djece ubuduće počnu izvlačiti da su to napravili zbog stanja tzv. sinkope, odnosno kratkotrajnom stanju bez svijesti? I što ako ih drugi suci, logikom sutkinje Šupe, počnu zbog toga oslobađati krivnje? Koliko bi to osokolilo najteže prometne prijestupnike i recidiviste, produljilo crni niz, izazvalo kaos i zebnju svih vozača koji poštuju propise, otežalo djelovanje prometne policije…”, strahuje Marušić te dodaje kako su se pravosuđe, a i Hrvatska zbog ove presude osramotili, a da sutkinju treba doživotno isključiti iz sustava u kojem radi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...