Cestitka_Uskrs

Radnici Croatia-Zadar linea najavili blokadu benkovačkog kolodvora i tužbu protiv Hrvatske; “Pravosuđe je karcinom ovog društva!”

Danas je pred Trgovačkim sudom u Zadru održan još jedan u nizu prosvjed bivših zaposlenika Croatia-Zadar linea d.d., nekoć poznatog i cijenjenog prijevoznika. Radnici te firme su nakon, kako je ustvrdio Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar, nakon sumnjive privatizacije istjerani na ulicu, a sada potražuju isplatu otpremnina u iznosu od oko 5 milijuna kuna.

Stečaj nad Croatia-Zadar lineom trajao je 12 godina i bio jedan od dužih u pravnoj povijesti Republike Hrvatske, a još se vode sudski postupci oko imovine te tvrtke vrijedne oko 100 milijuna kuna. Radnici i njihovi zastupnici za sve krive četiri odgovorne osobe, odnosno institucije: hrvatsko pravosuđe, upravu tvrtke, vlasnika tvrtke i stečajnog upravitelja Franu Negru koji godinama nije bio u stanju prodati polovicu benkovačkog kolodvora od čije bi se prodaje namirili bivši zaposlenici. Naime, Croatia-Zadar line d.d. vlasnik je polovice kolodvora, dok je druge polovice vlasnik Grad Benkovac.

– Za nekoliko dana idemo u Benkovac blokirati kolodvor u cilju ubrzanja postupka prodaje i isplate otpremnine. Blokada će potrajati dok se problem ne riješi. Otpremnine su priznate i od njih se ne odustaje. Mi smo pisali predsjednici, ministru sudstva, premijeru i nismo se makli s mrtve točke. Iscrpili smo sva pravna sredstva ove države i sada smo prisiljeni ići u blokadu kolodvora, ali najavljujemo i tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasbourgu gdje ćemo tužiti Republiku Hrvatsku zbog nefunkcionalnog pravosuđa, kazao je Vedran Uranija i ustvrdio kako je “hrvatsko pravosuđe karcinom ovoga društva i njegov najveći problem”.

Vozač Predrag Dušević koji je u Croatia-Zadar lineu odradio 20 godina staža kazao je također kako je problem neisplate otpremnine problem ovoga pravosuđa u kojeg ljudi svakoga dana sve više gube povjerenje. Dušević je spomenuo i presudu Horvatinčiću kao primjer i poručio: “Neka dica biže iz ove države, njoj nema spasa”.

Nikola Maričić odradio je 47 godina kao zaposlenik Croatia-Zadar linea i ustvrdio kako mu je ta tvrtka dužna oko 120 tisuća kuna, makar bi se on zadovoljio i s puno manjim iznosom samo da sve ovo već jednom stavi iza sebe. Ne nada se ničemu, kaže, ali i on napominje kako je naše pravosuđe kriminalni pothvat.

– Pozivam odgovorne, ja ću vama dati svoju mirovinu od 2830 kuna na mjesec dana ili dva pa da vas vidim kako ćete preživjeti, kako ćete platiti račune. Vi meni dajte svoju, meni će sigurno biti puno lakše, zaključio je Maričić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...