RAZGOVOR Mate Lukić: “Velika desnica i veliki bazen glasova nije poželjna ni jednoj stranci, pa ni HDZ-u!”

Iz HSP-a dr. Ante Starčević danas je medijima stiglo priopćenje kako su svi članovi gradske i županijske organizacije podnijeli ostavke zbog nezadovoljstva funkcioniranjem stranke na nacionalnom nivou. Prvi je ovo korak ka unaprijed postavljenom cilju –  velikom ujedinjenju desnice.

Što to zapravo znači, kako će se postaviti prema koalicijskom partneru HDZ-u i hoće li se bivši Starčevićanci okupiti oko Brune Esih, u intervjuu za Antenu Zadar odgovara Mate Lukić.

Kakva je reakcija središnjice na odluku koju ste danas obznanili?

Reakcija središnjice nam trenutno nije ni bitna, kao što ni njima nisu bili bitni nasi problemi i želje. Očekujem isključenje iz stranke svih nas iako smo podnijeli ostavke.

Zašto ujedinjenje desnice?

Samo snažna desnica može vratiti državu na pravi put. Razjedinjena nikako. Sjetimo se parlamentarnih izbora 2011. 200.000 razjedinjenih pravaških glasova samo jedan saborski mandat. Sad je još žalosnije jer nema ni toga jednoga.

Kakva je reakcija vaših koalicijskih partnera na lokalnoj razini?

Ja se iskreno nadam da se koalicijski partneri vesele našem jačanju. Kao što i mi podupiremo svaki njihov dobar potez i njihovu politiku.

Za sad ostajete pri koaliciji s HDZ-om?

Ja sam gradski predsjednik i kažem u ime grada Zadra da podržavamo koaliciju i dužni smo ispoštovati naš koalicijski dogovor. Dužni smo gradonačelniku Branku Dukiću nositelju naše liste nikome drugome. Obećanje je dug, u slučaju nekih neočekivanih događaja naši mandati će ići njemu na raspolaganje.

Spekulira se o okupljanju vas, nezavisnih vijećnika i simpatizera desnice oko Brune Esih. Vidite li snagu koju priželjkujete u toj soluciji?

Spekulacije oko Brune Esih, ne mogu komentirati jer od tome će odlučiti gradsko i županijsko predsjedništvo skupa. Moje želje i ambicije su nebitne pored odluke većine koja će biti donesena uskoro.

Hipotetski, može li velika desnica kojoj stremite ozbiljnije ugroziti poziciju HDZ-a na političkoj sceni?

Velika desnica je i veliki bazen glasova koja nikad nije bila poželjna ni jednoj jakoj stranci. Dok je 30-tak slabih stranaka na desnici i dok se ne pojave nacionalni kao i lokalni lideri apsolutno su bezopasni, zajedno su jaki i perspektivni. Najprije treba sve stare lose političare poslati u mirovinu i povijest, da se tamo prepiru i svađaju tko će biti glavni. Svi su imali priliku, zakazali su i tu je priča gotova. S mladim novim ljudima može se napisati sasvim druga priča.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...