Cestitka_Uskrs

Samo jedno obećajemo – nikada nećemo biti ničije marionete i ispostaviti račun za vlastitu prodaju

Nikad nemojte podcjenjivati one koje, sticajem životnih okolnosti u datom trenutku, gledate preko ramena. Njihova ustrajnost, požrtvovnost, entuzijazam i bez pretencioznosti rečeno sposobnost i znanje jednoga ih dana može učiniti vašim najvećim rivalima.

Imamo potpuno pravo ovom mišlju opisati naš rast, našu bajku koju danas živimo.

Od one male Antene Zadar koja se na današnji dan prije pet godina predstavila javnosti, u kojoj smo mogli izbrojati svakog čitatelja koji otvara vijest i gdje smo se euforično radovali svakom lajku na društvenoj mreži, danas smo respektabilna medijska kuća s 280 tisuća jedinstvenih čitatelja i 55 tisuća lajkova na Facebooku mjesečno.

A na tom putu nisu nas kupili, nisu nas potplatili i nisu nas obeshrabrili (a Bog zna, nije da nisu pokušali). I to je naša najveća nagrada. Bez zaleđa i bez financijske konstrukcije koja bi nam pridržavala leđa kada smo bili ranjivi, i više nego uspješno parirali smo konkurenciji i pokazali koliko vrijedimo.

Utvrdili smo da se i najljepše palače grade kamen po kame, pa bih vam u samo nekoliko rečenica željela predstaviti našu tvrđavu. Nekad toliko odzvanja smijehom da nas susjedi žele izbaciti iz poslovne zgrade. Nekad nitko s nikim ne priča. Posvađali smo se. I to je za ljude. Zajedno smo u sreći, zajedno smo u tuzi. Različiti smo. Život nas možda nikad ne bi spojio da nas ne spaja ona nama najromantičnija značajka – glad za viješću. Želja da upravo vi budete s nama dok ispijate prvu jutarnju kavu. Da vas prije lijeganja upravo mi informiramo o najnovijim događajima u vašem gradu i šire.

Za većinu vas smo bezimene jedinke koje ćete bez razmišljanja uvrijediti ako vam se ne sviđa članak, nazvati nas pogrdnim imenima i poželjeti staviti na giljotinu. Osim za pohvale i nagrade, a vaša prisutnost na našem portalu je upravo to, hvala vam i za taj dio. Naš ste korektiv, putokaz, bez povlađivanja rečeno dio naše obitelji. Naša svrha.

Čudna su vam novinari sorta. Prije vlastitih i sebični interesa stavljamo kolektivno dobro. Sanjamo biti korektivi društva, neprijatelj nam je nepravda, misija nam je slomiti one koji iskorištavaju javna dobra i smijeniti one s kojima mali čovjek nije zadovoljan, a štiti ih sistem vlasti.

Ako mislite da je novinarstvo samo piskaranje, puno poznanstava i ulaz u svijet zabave, varate se. Oni nepotkupljivi kakvi smo i sami odlučili biti (možda glupi, svakom na prosudbu) vječni smo neprijatelji moćnika, politike i svijeta korumpiranih. Primiti prijeteći poziv, uvredljivo pismo ili pronaći probuđene gume na automobilu dio su našeg života. Ujedno, medalja za naš rad. Dokaz da nas se ne može posjedovati, utopiti u svoj bezlični svijet, učiniti marionetama u službi nekih moćnika.

Bogate riječi i velika obećanja danas više ne vrijede mnogo. Lako ih je pregaziti i ne ispoštovati. Zato vam nećemo obećavati mnogo doli da – jedino ovim putem nastavljamo gaziti dalje.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...