požeško-slavonski župan

SDP traži trenutačnu ostavku Tomaševića; Glasovac: “Poručujete nam da tolerirate nasilje!”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Klub zastupnika SDP-a zatražio je da požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, odmah podnese ostavku. Također je zatražio hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, upozoravajući da je zakonodavni okvir loš kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, piše Index.

 

 

Sabina Glasovac naglasila je da država ima ključnu ulogu u prevenciji i sprečavanju ponavljanja nasilja.

Pozdravila je odluku premijera Plenkovića da hitno raspusti požeško-slavonsku županijsku organizaciju HDZ-a, no dodala je da se postavlja pitanje zašto nije bilo ranije reakcije na nasilje za koje se očito otprije znalo.

“Znači li to da se u Hrvatskoj nasilje tolerira od strane HDZ-a i premijera sve dok ne postane javno, jer očito je da u spomenutoj županiji komuniciranje šakama nije iznimka nego pravilo”, rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na prijedlog novog obiteljskog zakona, koji je prošli tjedan pušten u javnu raspravu pa povučen. Taj prijedlog nas pokušava vratiti u srednji vijek, u njemu se žene diskriminiraju i po samoj definiciji obitelji, rekla je.

“Postavlja se pitanje može li se prema tom prijedlogu nasilje u obitelji bez djece nazvati obiteljskim nasiljem? Čudno se definira i sama medijacija prije razvoda braka prema kojoj se od medijacije izuzima samo žrtva dokazanog obiteljskog nasilja”, upozorila je. Svi znaju koliko u Hrvatskoj traju sudski postupci, pa to znači da bi žena koja trpi nasilje morala sudjelovati u medijaciji i na taj način trpjeti dodatno nasilje, ustvrdila je.

Zato, ističe, povlačenje tog prijedloga zakona nije dovoljno, treba potpuno odustati od njegovih izmjena, a svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi zabraniti pristup izradi bilo kojeg novog propisa u budućnosti. “Ova vlast očito želi provesti konzervativnu revoluciju koja će rušiti prava žena i dati degeneričnu definiciju obitelji”, zaključila je Glasovac.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar